Israël vreest gevolgen van deal

Actievoerders voor Gilad Shalit.

JERUZALEM – Een intensieve campagne zorgde ervoor dat de Israëlische soldaat Gilad Shalit in de publieke belangstelling bleef. Gisteren bleek er een doorbraak te zijn bereikt bij de onderhandelingen over een gevangenenruil. Maar naast de gevoelens van blijdschap over de vrijlating blijft er grote zorg bestaan.

Vijf jaar en vier maanden lang slaagden Noam en Aviva Shalit erin om de schijnwerpers gericht te houden op hun in 2006 ontvoerde zoon. Niets was hun te veel: spreken met de media, op bezoek gaan in het buitenland om politieke leiders te ontmoeten en grote manifestaties te leiden waar ook anderen hun solidariteit konden betuigen. De bekendste actie was de mars vanaf het huis van de Shalits, in Hila in West-Galilea, naar Jeruzalem in juni 2010. Noam Shalit zei dat hij in een tent zou blijven wonen voor het huis van de premier totdat zijn zoon zou zijn vrijgelaten. En dat heeft hij gedaan. De ouders van de beroemde soldaat konden deze acties mede uitvoeren dankzij een groep sympathisanten die hen aanmoedigden en overal bij hielpen. Er ging geen week voorbij of de campagneleiders wisten de zaak in Israël en ver daarbuiten in het nieuws te krijgen.

Volg deze link voor de rest van het artikel op de website van het RD.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close