Brug Tempelberg aan vervanging toe

De tijdelijke toegangsbrug naar de Mughrabi poort van de Tempelberg. Rechts de gedeeltelijke ineengestorte en vervolgens afgegraven wal. Foto: © 2011 Alfred Muller, all rights reserved

JERUZALEM – De gemeente Jeruzalem heeft dinsdag opdracht gegeven aan het Westelijke Muur Erfgoed Fonds om de brug die leidt naar de Mughrabipoort af te breken omdat deze onveilig is. Israël is nu van plan een nieuwe toegangsbrug te bouwen, die deze tijdelijke stellage moet vervangen.

De Mughrabipoort diende altijd als toegangspoort voor niet-moslims die de Tempelberg willen bezoeken. Ook de oproerpolitie maakt er gebruik van, indien moslims na het vrijdaggebed vanaf de Tempelberg stenen gooien naar de Joden die bidden bij de lager geleden Westelijke Muur (ofwel Klaagmuur).

In de nacht van 14 februari 2004 stortte de wal die toegang biedt tot de Mughrabipoort gedeeltelijk in. De wal was verzwakt geraakt door sneeuwval en door een aardbeving. Daarna gaven de autoriteiten opdracht een tijdelijke toegangsbrug te bouwen. Deze houten en metalen stellage neemt een derde deel van de gebedsruimte voor vrouwen bij de Klaagmuur weg, is buitengewoon lelijk en volgens deskundigen inmiddels zelf ook onveilig.

Lees hier verder op de website van het RD.

Gebeurtenissen of veranderingen in en rond de Tempelberg hebben in de afgelopen honderd jaar herhaaldelijk geleid tot uitbarstingen van geweld. In 1929 bijvoorbeeld vielen meer dan 200 doden bij rellen onder Joden en Arabieren die uitbraken nadat een Joodse jeugdgroep een mars bij de Muur hield en de moslims overgingen tot een tegendemonstratie.

Op 19 oktober 1990 kwamen in Jeruzalem bij botsingen met de oproerpolitie zeker 19 Palestijnen om. De rellen braken uit nadat de groep Getrouwen van de Tempelberg poogden “de hoeksteen voor de Derde Tempel” mee te nemen naar de Tempelberg.

Op 28 september 2000 bracht toenmalige Likoedleider Ariel Sharon een bezoek aan het heiligdom om de Israëlische soevereiniteit te bevestigen. Het bezoek vormde de aanleiding voor een de Al Aqsa Intifada onder de Palestijnen. Deze kostte meer dan 1000 Israëli’s en 4000 Palestijnen het leven.

%d bloggers liken dit: