Brug Tempelberg aan vervanging toe

JERUZALEM – De gemeente Jeruzalem heeft dinsdag opdracht gegeven aan het Westelijke Muur Erfgoed Fonds om de brug die leidt naar de Mughrabipoort af te breken omdat deze onveilig is. Israël is nu van plan een nieuwe toegangsbrug te bouwen, die deze tijdelijke stellage moet vervangen.

De Mughrabipoort diende altijd als toegangspoort voor niet-moslims die de Tempelberg willen bezoeken. Ook de oproerpolitie maakt er gebruik van als moslims bijvoorbeeld na het vrijdaggebed vanaf de Tempelberg stenen gooien naar de Joden die bidden bij de lager geleden Westelijke Muur (ofwel Klaagmuur).

In de nacht van 14 februari 2004 stortte de wal die toegang biedt tot de Mughrabipoort gedeeltelijk in. De wal was verzwakt geraakt door sneeuwval en door een aardbeving. Daarna gaven de autoriteiten opdracht een tijdelijke toegangsbrug te bouwen. Deze houten en metalen stellage neemt een derde deel van de gebedsruimte voor vrouwen bij de Klaagmuur weg, is buitengewoon lelijk en volgens deskundigen inmiddels zelf ook onveilig.

Permanente brug

In 2006 gaf de gemeente toestemming voor de aanleg van een permanente brug. Een comité plande een 200 meter lange glazen en stalen brug, die bezoekers vanaf de stadsmuur naar de heilige berg moest leiden. Het plan werd echter niet uitgevoerd, omdat archeologen zeiden dat de aanleg zou leiden tot zware schade aan het archeologisch park waar de brug overheen zou lopen.

De Oudheidkundige Dienst begon in 2007 de wal gedeeltelijk af te graven om de constructie van een nieuwe brug mogelijk te maken. De opgravingen vielen echter verkeerd bij moslimleiders, hoewel de opgravingen plaatsvonden in een gebied buiten de Tempelberg. Sjeik Raed Salah van de noordelijke afdeling van de islamitische beweging stelde dat Israël van plan was de Al-Aqsamoskee af te breken.

De tijdelijke toegangsbrug naar de Mughrabi poort van de Tempelberg. Rechts de gedeeltelijke ineengestorte en vervolgens afgegraven wal.

The Jerusalem Post meldde deze week dat de stadsingenieur van Jeruzalem, Shlomo Eshkol, voor de tweede maal in zes maanden de beheerder van het plein bij de Klaagmuur (het Westelijke Muur Erfgoed Fonds) heeft gedreigd de tijdelijke brug af te breken. Op deze wijze zou de beheerder moeten worden gedwongen een nieuwe constructie aan te leggen.

Maar onomstreden zijn de plannen van de gemeente Jeruzalem niet. Hagit Ofran van de Vrede Nu beweging zei tegenover The Jerusalem Post dat burgemeester Nir Barkat „met vuur speelt op de meest gevoelige plaats.” Ze zei dat de kwestie kan leiden tot grote ongeregeldheden als het plan slordig wordt uitgevoerd, zonder overleg met de moslimautoriteiten.

Het ligt echter voor de hand dat Israël snel zal beginnen met de verwijdering van de tijdelijke stellage en de aanleg van de nieuwe brug. Door een eenvoudige brug te bouwen, die op dezelfde plaats staat waar de vroegere wal lag, kunnen de sentimenten mogelijk onder controle worden gehouden. Als Israël en moslimautoriteiten dat met elkaar overleggen, verkleint dat de kans op rellen.

Uitbarstingen van geweld

Gebeurtenissen of veranderingen in en rond de Tempelberg hebben in de afgelopen honderd jaar herhaaldelijk geleid tot uitbarstingen van geweld. In 1929 bijvoorbeeld vielen meer dan 200 doden bij rellen onder Joden en Arabieren die uitbraken nadat een Joodse jeugdgroep een mars bij de Muur hield en de moslims overgingen tot een tegendemonstratie.

Op 19 oktober 1990 kwamen in Jeruzalem bij botsingen met de oproerpolitie zeker 19 Palestijnen om. De rellen braken uit nadat de groep Getrouwen van de Tempelberg poogden “de hoeksteen voor de Derde Tempel” mee te nemen naar de Tempelberg.

Op 28 september 2000 bracht toenmalige Likoedleider Ariel Sharon een bezoek aan het heiligdom om de Israëlische soevereiniteit te bevestigen. Het bezoek vormde de aanleiding voor een de Al Aqsa Intifada onder de Palestijnen. Deze kostte meer dan 1000 Israëli’s en 4000 Palestijnen het leven.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close