Kruisvaardersinscriptie in het Arabisch

De inscriptie met de naam van Frederik II in het Arabisch. Foto: Israëlische Dienst voor Oudheden

In Tel Aviv is recent een inscriptie gevonden met daarin de naam van keizer Frederik II, een van de zogenoemde kruisvaarders­koningen, in het Arabisch. Het gaat om de enige kruisvaardersinscriptie in de Arabische taal die ooit is gevonden.

Dat zeggen prof. dr. Moshe Sharon en Ami Shrager van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem in een verklaring die de afgelopen week is uitgegeven door de Israëlische Dienst voor Oudheden.

De grijsmarmeren steen maakt melding van Frederik II, zijn titels en de woorden ”1229 van de incarnatie van onze Heer Jezus Messias”. De steen is waarschijnlijk afkomstig uit de stadsmuur van Jaffa. Later werd hij gebruikt in een muur van een gebouw in Tel Aviv.

Keizer Frederik II leidde de zesde kruistocht, van 1228 en 1229, aldus prof. Sharon. Hij slaagde erin het gebied van het kruisvaarderskoninkrijk te vergroten zonder oorlog te voeren. Zijn belangrijkste prestatie was het sluiten van een wapenstilstandsovereenkomst met de Egyptische sultan Al-Malik al-Kamil, waarbij werd bepaald dat Jeruzalem weer in handen van de kruisvaarders kwam.

Frederik versterkte ook het kasteel van Jaffa. Hij liet daarbij twee inscripties in de muren zetten, een in het Latijn en een in het Arabisch.

Paus Gregorius IX deed Frederik II in de ban nadat deze zich in 1229 in de Heilige Grafkerk in Jeruzalem tot koning had laten kronen. Frederik II kende Arabisch en onderhield een nauwe relatie met de koninklijke Egyptische familie. Zijn belangrijkste paleis stond op Sicilië.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close