„Ook antizionisme is antisemitisme”

Honderden evangelische christenen uit veertig landen waren dinsdag te gast in de Knesset, het Israelische parlement, voor een ceremonie ter ere van organisaties die Holocaustoverlevenden helpen.

Ze werden in het auditorium toegesproken door de minister van Toerisme, Stas Misezhnikov, de minister voor de opvang van immigranten, Sofa Landver en anderen.

Leiders van de organisaties toonden met korte video’s welke activiteiten ze ontplooien voor overlevenden van de Holocaust in Israël en daarbuiten. Ook traden artiesten op, die liederen zongen over Israël.

Gevaar

Een aantal sprekers wezen op het gevaar van het opnieuw opkomend antisemitisme en van de radicale islam. „We verklaren antizionisme tot antisemitisme in een andere vorm”, zei dr. Andre Gasiorowski, directeur en voorzitter van de Helping Hands Coalition. Hij riep de Israëliërs in de zaal op zich niet alleen te voelen. „Wij staan naast u.”

Evangelical Christians in the Knesset. The event was meant to thank those involved in helping Holocaust survivors.

Helping Hands Coalition is een netwerk van internationale humanitaire organisaties die in samenwerking met de Israëlische overheid hulp geeft aan armen, onder wie vooral Holocaustoverlevenden. De organisatie zegt op zijn website 80.000 Holocaustslachtoffers in zeventig steden in Israël te hebben geholpen met het verstrekken van voedsel, kleding, en financiële hulp.

Jobst Bittner van de organisatie Mars van Leven uit Tübingen in Zuid-Duitsland zei dat een op de vijf Duitsers antisemitische vooroordelen heeft. De Mars van Leven is opgezet om te voorkomen dat het antisemitisme zich verder verspreidt.

Evangelical Christians in the Knesset. The event was meant to thank those involved in helping Holocaust survivors.

De organisatie heeft in de Oekraïne en Letland ontmoetingen georganiseerd tussen Holocaustoverlevenden en kleinkinderen van nazi’s, die hun om vergeving vroegen.

Andere organisaties die vertegenwoordigd waren, waren onder meer de Internationale Christelijke Ambassade te Jeruzalem, Christenen voor Israël en de Marienschwestern uit Darmstadt in Duitsland.

Dit artikel verscheen ook in het Reformatorisch Dagblad.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close