Topman leger maakt zich zorgen over wapenverspreiding

Generaal-majoor Amir Eshel

JERUZALEM – Israël leeft onder een dreiging van 100.000 raketten die in handen zijn van Hezbollah in Libanon, Hamas in de Gazastrook en landen als Syrië en Iran. Deze raketten krijgen een steeds groter bereik, vervoeren een steeds dodelijker lading en worden steeds accurater. Dat zei het hoofd van de militaire planning, generaal-majoor Amir Eshel, dinsdag op een bijeenkomst van de Jerusalem Center for Public Affairs.

Omwentelingen

In de Arabische wereld hebben zich belangrijke omwentelingen voorgedaan, maar er is geen sprake van “een lente”. “Er zijn kansen en risico’s. Maar de risico’s zijn op middellange en lange termijn groter dan de kansen. We identificeren ons met de waarden waarmee het begon. Maar helaas kwam onze verwachting van een jaar geleden uit. Dat is dat de revolutie overgenomen zou worden door anderen. De dominante toon wordt bepaald door de islamieten, waaronder de moslimbroeders.”

Eshel concludeert dat het Midden-Oosten momenteel uiterst onstabiel is. Veranderingen kunnen zich razendsnel voltrekken. Dat was ook in 1979 het geval met de islamitische revolutie in Iran. “Andere landen kunnen in de toekomst ook opeens veranderen. Ze hebben hypermoderne westerse [wapen]technologie. We moeten daar rekening mee houden.”

Syrië

Het is volgens hem geen vraag of het bewind van de Syrische president Bashar Assad ten val wordt gebracht, maar wel wanneer het gebeurt. “De grote vraag is wat gaat er daarna gebeuren. Syrië is niet coherent. Het bestaat uit vele verschillende groepen, net als Irak. Er zijn in Syrië grote hoeveelheden chemische, biologische en strategische wapens. Deze worden nog steeds verder aangevuld, vooral vanuit Oost-Europa. We zijn erover bezorgd in welke handen deze straks zullen vallen.”

Ook signaleert de topofficier enorme investeringen in luchtafweergeschut. Syrië bijvoorbeeld heeft daar in de afgelopen twee jaar meer dan twee miljard dollar aan uitgegeven. Dat is meer dan in de twintig jaar daarvoor. Ook gaat er veel geld naar de aanschaf van antitank wapens. Deze belanden soms in de handen van terreurbewegingen. In april werd er vanuit de Gazastrook op een schoolbus geschoten, die net over de grens met Israël reed. Daarbij kwam een scholier om het leven.

Wapenwedloop

De militaire topman had weinig nieuws te vertellen met betrekking tot Iran. Hij zei dat als Iran een nucleair wapen heeft, het deze ook kan gebruiken. In het Midden-Oosten zal een nucleaire wapenwedloop ontstaan. “Er zal een proces worden gecreëerd dat leidt naar een wereldwijde nucleaire jungle.”

Landen en terreurgroepen die straks zullen opereren onder de nucleaire bescherming van Iran, zullen agressiever worden. “Die zullen dingen gaan doen die ze nu nog niet durven”, voorspelde hij. De vrijheid van Israël om te handelen tegen dreigingen vanuit de Gazastrook en Libanon, zal mogelijk worden beperkt.

Op de meest interessante vraag die hem gesteld werd – waarom Israël en de VS vorige week de in April geplande mammoetoefening met antiraketsystemen uitgesteld hebben – gaf hij geen antwoord.

Foto: Generaal-majoor Amir Eshel:  … geen lente ….. (Foto: Vidar Norberg)

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close