Op de bres voor Israël

Het kan niet missen: een lange gestalte, grijze haren en een grijs jasje. Als ik op de Ben Yehuda promenade loop, zie ik Cees Vork in de verte al op het Sion Plein staan.

Na elkaar te hebben begroet, nemen we plaats in Grand Café Hillel aan de Jaffa Straat. Deze straat komt helemaal weer tot leven dankzij de tram, die hier elke tien minuten in beide richtingen doorheen rijdt. De ober heeft het bakkie hafuch (cappuccino) nog niet op tafel, of Cees heeft me al verteld dat dit zijn beste bezoek aan Israël is tot nu toe. En hij is al twintig keer eerder geweest.

Deze keer hoeft hij namelijk niets te doen. Gewoon lekker ontspannen, rondlopen en rondkijken, en hier en daar een praatje maken met bekenden of onbekenden. Ter gelegenheid van zijn 60e verjaardag vorige week hebben vrienden hem dit reisje aangeboden. ‘De sfeer hier en de mensen inspireren me”, vertelt hij.

Architectuur

“De laatste keer was ik hier in 2010”, zegt hij. “Wat me opvalt is dat er in twee jaar veel veranderd is. Ik zie vele nieuwe gebouwen met een mooie architectuur. Ze staan in het centrum van Jeruzalem en bij het Centraal Station. Door de staat rijden nu ook prachtige treinstellen. Ik ben er trouwens nog niet mee geweest, maar ik heb er wel naar gekeken. Je ziet letterlijk gebeuren wat er geschreven staat: God bouwt Jeruzalem.” (Psalm 147:2).

“Ik heb ook een wandeling van anderhalf, twee uur gemaakt rond de Oude Stad. Daar zijn de laatste jaren prachtige wandelpaden aangelegd. Je hebt daar een prachtig uitzicht op de Olijfberg. Ik was in 1982 voor het eerst in Jeruzalem. In dertig jaar is het land en de hoofdstad enorm veranderd. Daar word je door geïnspireerd.”

Op de Bres

Cees Vork is de directeur van Op de Bres. Deze organisatie roept op tot gebed voor Nederland, Israel en de volken. Op de Bres probeert elke maand een gebedsteam van twee tot vier personen naar Jeruzalem uit te zenden. De voorbidders logeren bij vrienden, in een hotel of hostel. Minstens twee uur per dag besteden ze aan gebed.

Op de Bres belegt twee keer per jaar een conferentie op het NEM-centrum in Voorthuizen. Voorbidders die in Israël zijn geweest vertellen over hun ervaringen. Anderen die erover denken te komen krijgen daar informatie.

Wederkomst

“We horen hele mooie verhalen op deze bijeenkomsten”, zegt Vork. “Als ze in Jeruzalem zijn bidden ze bijvoorbeeld voor de mensen die op straat zien lopen, de regering, het geestelijk herstel van Israël, de messiasbelijdende Joden en natuurlijk de vrede van Jeruzalem. Daarmee bidden ze ook voor de Wederkomst, want pas met de Wederkomst komt de vrede ten volle.”

Op de Bres wil niet alleen het gebed voor Nederland en Israël stimuleren. In de komende twintig jaar hoopt de organisatie gebedsteams naar alle hoofdsteden van de wereld te zenden om voorbede te doen. Ze laten zich daarbij inspireren door Psalm 96:10: Zeg onder de heidenvolken: de HEERE regeert; ja, vast staat de wereld, ze zal niet wankelen; Hij zal over de volken op billijke wijze rechtspreken.”

Cees Vork in Jeruzalem. © Alfred Muller

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close