Druzen verdeeld over hun vaderland

De bloedige wijze waarop het Syrische leger de opstand de kop indrukt, heeft president Bashar al-Assad hoogst impopulair gemaakt in grote delen van de wereld. Dat is niet het geval in de druzendorpen op de Golanhoogvlakte. Integendeel, de meerderheid wil geen kwaad woord over hem horen. Ze schrijven de negatieve berichten toe aan de media, die alles verdraaien, en aan een complot van de westerse wereld.

In het dorpje Buqata hebben de winkels uithangborden in het Arabisch en het Hebreeuws. Voor het gemeenschapscentrum van Buqata staan de religieuze mannen in lange grijze jassen en met witte fezzen ons (een groep journalisten) op te wachten. In een grote zaal nemen ze plaats op een rij stoelen om hun uiteenzetting te geven over de grote beroering die hun land treft.

Voordat sjeik Jadalkarim Nasser zijn rede over de Syrische president begint, haalt hij uit naar Israël door de „miserabele situatie onder de bezetting van de Golanhoogte” te noemen. Israël veroverde de hoogvlakte op het Syrische leger in de Zesdaagse Oorlog van 1967, na Syrische beschietingen.

In 1981, nadat Israël de hoogvlakte had geannexeerd, gaf Israël de inwoners van de vier druzendorpen een Israëlische identiteitskaart. Ze kregen ook de mogelijkheid het staatsburgerschap aan te vragen en ongeveer 10 procent maakte daar gebruik van. Ze drijven handel met Israël, ontvangen Israëliërs die een dagje uitgaan naar het Hermongebergte in hun restaurants, spreken dikwijls vloeiend Hebreeuws. Maar de meesten van de 20.000 druzen blijven zich in hart en nieren Syriërs voelen, die leven onder bezetting.

„We waarderen wat Assad voor ons, Syriërs, op de Golanhoogte heeft gedaan”, zegt Jadalkarim Nasser, zonder verder in details te treden. „We zijn tegen de terreuraanslagen die terroristen uitvoeren tegen de Syrische soldaten. We zijn ook tegen de groepen die onze leiders aanvallen. We danken China en Rusland voor hun steun.”

In het druzendorp Majdal Shams, aan de voet van de Hermon, staan de inwoners in meerderheid achter de Syrische president Bashar al-Assad. Foto’s: (c) Alfred Muller
Het Hermongebergte.

Lees hier verder de website van het RD. En lees daar ook over de druzen op de Golan die er anders over denken.

Foto top pagina: Druzen op de Israëlische Golanhoogte geloven niet dat een buitenlandse militaire interventie de situatie in Syrië zal verbeteren. Foto: (c) Alfred Muller

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close