Mosab Hassan Yusuf over Israël en de Palestijnse staat

Mosab Hassan Yusuf – Zoon van Hamas. Foto: Alfred Muller

Mosab Hassan Yusuf was duidelijk genoeg toen hij dinsdag in de Jeruzalemse Beit Agron voor tientallen journalisten sprak. Hij zei: “Ik hou van Israël, omdat Israël een democratisch land is.”

Hij voegde eraan toe dat hij geen partij kiest. “Het is niet zo dat ik achter Israël sta en tegen de Palestijnen ben. Ik sta achter democratie en ik ben tegen dictatuur.”

Hij haalde geen religieuze redenen aan voor zijn steun aan Israël. Hij  wilde ook niet uitweiden over zijn christelijk geloof, waartoe hij zich bekeerde. Steun aan Israël heeft voor hem te maken met politiek, niet met religie.

Bestseller

Hij is inmiddels wereldberoemd. Zijn autobiografie “Zoon van Hamas” werd een bestseller. En in de komende jaren zal hij mogelijk nog veel beroemder worden als hij met een kritische film over Mohammed komt.

Zijn vader sjeik Hassan Yusuf is een van de oprichters van de islamitische Hamas. Mosab Yusuf was dus een insider. Hij redde mogelijk honderden Israëliërs het leven door met de veiligheidsdienst Shin Bet samen te werken. Dankzij de informatie die hij doorgaf kon het leger tientallen terreuraanslagen voorkomen. Hij vluchtte in 2007 naar de VS.

Hij is niet de enige uit de Palestijnse gebieden die  Israël steunt. Een ander bekend persoon is de Amerikaanse Palestijn Walid Shoebat. Hij zegt terrorist te zijn geweest, maar deze claim wordt door velen betwijfeld.

Beiden waren moslims, vandaag zijn ze christenen. Maar er bestaan grote verschillen. Shoebat levert meedogenloze kritiek op Mosab Yusuf. De reden is dat Yusuf geen zionist is.

“Ik geloof dat je een Palestijnse staat wil en dat je denkt dat Israël een bezetter is”, schrijft Shoebat aan Yusuf op zijn website, naar aanleiding van interviews die Yusuf gaf aan Arabische media. Ook verdenkt hij Yusuf van sympathieën met Palestijnse christenen. “Palestijns christendom is helemaal geen christendom”, schrijft Shoebat. “Palestina is van satan.”

Ex-agent 

Gonen ben Itzhak, de ex-agent die contacten onderhield met Yusuf, reageerde op de aantijgingen op Yusufs website. Hij herinnerde Shoebat eraan dat Yusuf zijn leven riskeerde om Israëliërs te redden en recht heeft kritiek te leveren. Kritiek leveren doen de Israëliërs zelf ook.

Yusuf sprak zich deze week overigens voorzichtig uit over een Palestijnse staat. Hij gelooft dat de Palestijnen in de eerste plaats vrijheid en respect voor mensenrechten nodig hebben. Ze moeten vrouwen, persoonlijke vrijheid en godsdienstvrijheid respecteren. Pas daarna kunnen zij een partner worden van andere landen bij de opbouw van een Palestijnse staat.

Uit Shoebats kritiek blijkt zijn exclusiviteitsdenken: wie van Israël houdt, moet Palestina haten. Het een sluit voor hem het andere uit. Gelukkig zijn er met Yusuf talloze Israëliërs en andere betrokkenen die weigeren daaraan mee te doen.

Informatief, analyserend, opiniërend, kort. Altijd met foto. Elke week in het RD.nl de rubriek Israël Ingezoomd. Week 25: Mosab Hassan Yusuf, ook bekend als ‘zoon van Hamas’, over Israël en een Palestijnse staat.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close