Steeds meer christenen uit zuidelijk halfrond naar Loofhuttenfeest

Angolese christenen doen mee aan de mars door Jeruzalem tijdens het Loofhuttenfeest. Foto: © Alfred Muller

Meer christenen uit zuidelijk halfrond vieren Loofhuttenfeest in Jeruzalem

JERUZALEM – Steeds meer christenen uit het zuidelijk halfrond doen mee aan de christelijke viering van het Loofhuttenfeest die elk jaar door de Internationale Christelijke Ambassade van Jeruzalem wordt georganiseerd.

Woordvoerder David Parsons gelooft dat dit jaar voor het eerst meer mensen uit het zuidelijk halfrond aan het feest meedoen dan uit Europa en Noord-Amerika. „Dit jaar hebben we bijvoorbeeld 400 Chineessprekenden, uit de Volksrepubliek China, Hong Kong en Taiwan. Dat is het dubbele als vorig jaar, dat toen ook al het dubbele was van het jaar daarvoor.”

Als reden geeft hij aan dat het christelijk geloof in deze landen groeit. „Deze mensen hebben het verlangen naar Israël te komen. Ze zien het feest als een mooie toevoeging aan een rondreis door Israël.” Andere landen die het goed doen zijn Brazilië met 1300 deelnemers en Nigeria, met 70 deelnemers.

Parsons is zich ervan bewust dat sommigen het christenzionisme afschrijven als een westers verschijnsel, dat voorkomt uit het verlangen om joden te bekeren, eindtijdverwachting of schuldgevoelens over de Holocaust. De meeste pelgrims komen echter uit landen waar ze geen joden het Evangelie kunnen vertellen omdat die daar niet wonen. Ze lezen geen eindtijdboeken en weten ook niet veel van de Holocaust of wat Joden in Europa is overkomen. „Ze hebben alleen de Bijbel en de Heilige Geest. Die toont hen dat God nog steeds van Israël houdt. Ze identificeren het moderne Israël met het Bijbelse Israël. Ze erkennen dat Israël nog steeds een roeping heeft.”

Dit jaar bracht ook een groep parlementariërs een bezoek aan het congrescentrum, waar de viering wordt gehouden. Parsons hoopt dat in de komende jaren meer politici naar het Loofhuttenfeest zullen komen.

De ambassadedirecteur dr. Jürgen Bühler toonde zich donderdag op een persconferentie ingenomen over de opkomst van 5000 personen. „De wereld gaat door een economische recessie en de media spreekt over een dreigende militaire confrontatie tussen Israël en Iran. De pelgrims komen uit alle vier delen van de wereld. Bijzonder was dat er ook gedelegeerden kwamen uit de Fiji-eilanden. Vele van hen gebruiken het spaargeld dat ze in hun leven gespaard hebben om deze pelgrimage mogelijk te maken.

De Internationale Christelijke Ambassade in Jeruzalem werd in 1980 opgericht na de verplaatsing van een aantal ambassades naar Tel Aviv. Sindsdien organiseert het elk jaar een christelijke viering van het Loofhuttenfeest.

Ook het Internationale Christelijk Zionistisch Centrum van de Nederlandse predikant Jan Willem van der Hoeven organiseerde dit jaar weer een christelijke viering van het Loofhuttenfeest.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close