Het aantal toeristen kan verder toenemen

Het aantal pelgrims dat het Heilige Land bezoekt is stijgende. Foto: © Alfred Muller

Dit jaar komen er meer toeristen naar Israël en de Palestijnse gebieden dan in 2011. Als het zo doorgaat wordt 2012 het beste jaar ooit, met 3,7 miljoen bezoekers van Israël en meer dan 1,7 miljoen in Bethlehem van Palestijns gebied. Ook deze week kent het land topdrukte, vanwege het Loofhuttenfeest.

Voor de groei zijn er enkele oorzaken. In de eerste plaats is deze te danken aan de marketingactiviteiten van de Israëlische en de Palestijnse ministeries van Toerisme. Verder is de rust bevordelijk die in Palestijnse steden als Bethlehem en Jericho bestaat.

Het Israëlische ministerie zag terecht in dat de ‘christelijke markt’ zich verder kon uitbreiden. In India, Korea en andere Zuid-Oost-Aziatische landen bleek onder christenen veel belangstelling te bestaan om naar het Heilige Land te komen. Van de toeristen die de Israëlische grens oversteken, is momenteel 60 procent christen.

Ook heeft het ministerie de laatste jaren evenementen aan de man gebracht die zich richten op specifieke groepen. Voor operaliefhebbers was er bijvoorbeeld de uitvoering van de beroemde ”Carmen” op de Masada. Israëliërs organiseerden ook wijn- en voedselfestivals.

Verder heeft het feit dat pelgrims uit Rusland en Oekraïne geen visa meer hoeven aan te vragen bijgedragen aan de stijgende lijn van de bezoekcijfers. Christelijke toeristen bezoeken tijdens hun bedevaart de plaatsen waar volgens de traditie belangrijke Bijbelse gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Vaak bidden ze er ook.

Het Palestijnse ministerie van Toerisme is nog niet helemaal tevreden. Nu blijft het bij bijna de helft van de bezoekers bij een kort bezoek van enkele uren aan Bethlehem. Het ministerie hoopt dat in de toekomst meer buitenlanders twee of drie nachten zullen doorbrengen in een hotel in Palestijns gebied.

Er bestaan mogelijkheden voor verdere groei. Het is duidelijk dat er meer samenwerking nodig is tussen de Israëlische en de Palestijnse sectoren. In de hotelsector is die al goed, maar de ministeries kunnen hun samenwerking nog verbeteren. Al zijn er twee volken, er is maar één Heilige Land, en het zou mooi zijn als Israël en de Palestijnse gebieden straks samen een vakantie of pelgrimage promoten.

De branche kan ook nog werken aan een uitbreiding van het aantal hotelkamers en de verlaging van prijzen.

Maar niets zal het toerisme zo ten goede komen als een vredesverdrag tussen Israël en Palestina. Hoewel de regio momenteel veilig is voor toeristen hebben veel potentiële bezoekers het idee dat het om een gevaarlijke bestemming gaat. Een vredesverdrag zal helpen dit denkbeeld verder uit de wereld te helpen.

Elke week in het Reformatorisch Dagblad ‘Israël Ingezoomd’: commentaar vanuit Israël.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close