Verontrust over geloofsgenoten in Syrië

Sami Barsoum in zijn winkel. Foto's © Alfred Muller
Sami Barsoum in zijn winkel. Foto’s © Alfred Muller

Syrisch-orthodoxe christenen in Jeruzalem zijn diep verontrust over wat ze van hun geloofsgenoten in Syrië horen. Sommige leden van hun kerk zijn gedood, gewond geraakt of uit de huizen gevlucht.

“We kunnen niet rechtstreeks met de Syrisch-orthodoxe christenen in Syrië bellen”, zegt Sami Barsoum. “Als ik met iemand van mijn kerk wil spreken, bel ik eerst naar Londen, en daarna naar Homs, Damascus of Aleppo.”

Syrisch-orthodoxe christenen in Jeruzalem zijn diep verontrust over wat ze van hun geloofsgenoten in Syrië horen. Sommige leden van hun kerk zijn gedood of gewond geraakt en anderen zijn hun huizen uitgevlucht.

Altijd heeft de Syrisch-orthodoxe Sami Barsoum in de Oude Stad van Jeruzalem tijd voor een praatje. Maar deze keer heeft hij het erg druk. Behalve mugtar (hoofd van de Syrisch-orthodoxe gemeenschap) is hij namelijk ook kleermaker. Dat vak kent zijn pieken. Dit jaar sloeg het weer op 9 november om. Het warme nazomerweer in Israël maakte plaats voor lage temperaturen en regen. “Als het weer omslaat brengen de mensen altijd stapels kleren”, zegt hij.

In de winkel van Barsoum.
In de winkel van Barsoum.

Londen

Na een minuut of tien trekt hij een beige pantalon onder de naaimachine vandaan waarvan hij de zomen heeft gestikt. Het gesprek kan beginnen en hij weet inmiddels precies waar ik het over wil hebben. “‘We kunnen niet rechtstreeks met de Syrisch-orthodoxe christenen in Syrië bellen”, zegt hij. “Als ik met iemand van mijn kerk wil spreken, bel ik eerst naar Londen, en daarna naar Homs, Damascus of Aleppo.”

Wat vertellen zij?

“Nadat de revolutie twee jaar geleden begon, is het leven heel moeilijk geworden. De ene partij schiet op de andere. Granaten raken onze eigendommen. In sommige plaatsen is geen water, geen benzine, geen verwarming, geen elektriciteit. Huizen en bedrijven zijn kapot omdat deze per ongeluk werden geraakt. Zeker vijftien kerken zijn verwoest in Aleppo en Homs. Ze proberen zo snel mogelijk reparaties uit te voeren. Van mijn gemeenschap, de Syrisch-orthodoxen, zijn ten minste 17 mensen gedood, meer dan 70 gewond en 50 worden vermist.

Eenvoudige mensen

Ze vechten niet tegen de regering. Niet alleen daar, maar ook hier niet. We zijn niet tegen de regering. We zijn eenvoudige mensen. Alles wat we vragen is in vrede te leven. Aan de andere kant, zijn zij ook niet tegen de revolutie. Ze staan altijd veilig aan de neutrale kant. Ze hebben geen reden tegen de regering te vechten. Ik moet zelfs zeggen dat de regering de kleine gemeenschap steunt.”

Zijn er Syrisch-orthodoxe christenen naar Turkije gevlucht?

Nee, ik denk dat ze vooral naar plaatsen als Al-Hasakah, Qamishli, Deir ez-Zor zijn vertrokken. Daar is het wat rustiger. Ze prefereren te blijven. Maar in Aleppo en Homs hebben mensen hun huizen wel verlaten. Sommigen zijn naar Libanon gegaan, waar ze bij familieleden blijven, of in hotels, totdat het vechten stopt.

De ingang van de Syrisch-orthodoxe St. Marcuskerk.
De ingang van de Syrisch-orthodoxe St. Marcuskerk.

Patriarchaat

We hebben een patriarchaat in de stad Sednaya, in de buurt van Damascus. Alle bisschoppen uit de hele wereld komen daar jaarlijks bij elkaar voor de synodevergadering. Maar dit jaar was de bijeenkomst in Libanon. Syrië is niet veilig meer. Het patriarchaat is nu verplaatst naar Libanon. We wilden dat het vuren op elkaar zou stoppen, want het is slecht voor beide partijen.

In de afgelopen twee jaar ben ik niet meer in Syrië geweest. Ik heb een Jordaans paspoort, waarmee ik in Damascus mensen van mijn kerk kan bezoeken. Ook de priesters van onze kerk kunnen overal rondreizen.

Omgekeerd kan ook. We vragen soms permissie aan om een monnik of priester vanuit Syrië naar Jeruzalem te laten komen. We gaan dan naar de afdeling christelijke zaken van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Als ze het verzoek inwilligen, kunnen wij hem voor een jaar laten komen. Ook andere kerken doen dat.”

Radicale moslims

Hij gelooft niet dat de christenen in Syrië bang zijn dat de radicale moslims de macht overnemen.

Hij wijst erop dat de belangrijkste oppositiegroep, de Syrian National Council (SNC), zaterdag George Sabra als leider heeft gekozen. Hij is een dissident die herhaaldelijk door het Assad regime gevangen is gezet.

De SNC heeft 22 van de 60 zetels in de Syrian National Coalition for Opposition and Revolutionary Forces , die zondag in Doha Mouaz al-Khatib tot leider koos. Hij zou een relatief gematigd islamitisch leider zijn, die ernaar streeft de Syriërs te verenigen en sektarisch geweld te voorkomen.

Christenen in Syrië

Ruim een tiende deel van de 22 miljoen Syriërs is christen. Ze zijn verspreid over het hele land.

Barsoum schat het aantal Syrisch-orthodoxen op 200.000 tot 250.000, oftewel één procent van de bevolking.

In Jeruzalem wonen 600 tot 700 Syrisch-orthodoxe christenen, in Bethlehem tussen 2000 en 3000.

De Syrisch-orthodoxe kerk gebruikt Aramees voor de liturgie. Voor meer info over deze oude kerk en de Syrisch-orthodoxe bibliotheek vol met oude manuscripten, volg deze link.

Een gedachte over “Verontrust over geloofsgenoten in Syrië

  1. likoednederland 14 nov 2012 — 18:52

    Het is aannemelijk dat de val van Assad het begin van het einde is voor de christenen in Syrie.

    Dan komt de exodus op gang, net als uit de Palestijnse gebieden, Irak, Egypte, Libanon enz.

Reacties zijn gesloten.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close