‘Israël aan begin van actie, niet aan einde’

Een door een raket getroffen auto in Israël. Foto: IDF.
Een door een raket getroffen auto in Israël. Foto: IDF.

JERUZALEM – Israël zal de Operatie Wolkkolom, die het gisteren begon, indien nodig uitbreiden met de inzet van grondtroepen. Dat heeft minister van Defensie Ehud Barak gisteren laten weten.

Vanmorgen gingen de beschietingen tussen Gaza en Israël door. Het luchtalarm klonk onder meer in de Israëlische plaatsen Be’er Sheva en Ashdod. In Kiryat Malachi vielen drie doden en raakten anderen zwaargewond bij een voltreffer op een flatgebouw.

Het leger zei raketlanceerinstallaties en munitiedepots van Hamas en andere terreurorganisaties te hebben geraakt. Ook liet het weten vanmorgen pamfletten te hebben uitgestrooid boven de Gazastrook, waarin burgers worden opgeroepen uit de buurt te blijven van leden en faciliteiten van Hamas en andere organisaties.

Het Israëlische leger maakte vanmorgen vroeg bekend dat het leger honderd doelen in de Gazastrook had aangevallen. Volgens Palestijnse bronnen zijn er zeker tien mensen omgekomen en raakten tientallen anderen gewond.

Hamas zette echter, zoals viel te verwachten, een tegenaanval in. De organisatie trachtte gisteravond de steden Be’er Sheva en Ashdod te raken. Sinds het begin van de operatie kwamen er volgens het leger 54 raketten in Israël terecht. Het raketafweersysteem Iron Dome (IJzeren Koepel) kwam echter in actie. Het leger schoot naar eigen zeggen 28 raketten uit de lucht.

Scholen dicht Eén miljoen Israëliërs leven onder de dreiging van de vliegende bommen vanuit de Gazastrook. Scholen in Israël die binnen een afstand van 40 kilometer van de Gazastrook liggen blijven dicht. Bewoners binnen een straal van 7 kilometer zijn gesommeerd zo veel mogelijk binnen te blijven en grote bijeenkomsten te vermijden.

De Israëlische premier Netanyahu riep dinsdag het veiligheidskabinet bij elkaar om te spreken over een uitgebreide respons op de beschietingen vanuit Gaza. Een van de ideeën waarover blijkbaar werd gesproken, is het doelgericht doden van Hamasfunctionarissen.

Het kantoor van Netanyahu maakte de afgelopen nacht bekend dat de premier overleg voerde met de Amerikaanse president Barack Obama. Netanyahu zei het te waarderen dat Obama het recht van Israels zelfverdediging steunt. Ook voerde de premier gisteravond gesprekken met de Amerikaanse vicepresident Joe Biden en de hoge vertegenwoordiger voor het buitenlandbeleid van de EU, Catherine Ashton. Verwacht werdt dat Netanyahu ook zou spreken met andere leiders.

Jihad Defensieminister Barak leek op een persconferentie te suggereren dat de operatie enige tijd kan voortduren. Hij zei dat Israël aan het begin van een actie staat, en niet aan het einde.

Met de liquidatie van Jabari gaf Israël ook te kennen dat het Hamas verantwoordelijk houdt voor wat er in de Gazastrook gebeurt. In het gebied zijn namelijk meerdere milities actief, die niet altijd in lijn lopen met Hamas.

Deze groepen vinden dat de jihad tegen Israël moet worden voortgezet, met of zonder toestemming van Hamas. De afgelopen weken heeft het Israëlische leger geprobeerd deze raketten afvurende cellen uit te schakelen. Nu houdt Israël dus Hamas zelf verantwoordelijk voor het gebrek aan orde. Hamas heeft volgens Jeruzalem de verantwoordelijkheid voor alle groeperingen.

Hamas won in 2006 de Palestijnse verkiezingen. In 2007 nam de beweging bij een bloedige staatsgreep de macht in de Gazastrook over van de Palestijnse Autoriteit. De radicaalislamitische beweging vindt dat de staat Israël om religieuze redenen moet worden vernietigd met militaire middelen.

Jabari was hoofd van het alQassamleger van Hamas en medeverantwoordelijk voor de kidnap van de Israëlische soldaat Gilad Shalit, die vorig jaar bij een gevangenenruil vrijkwam.

(Uit  het © Reformatorisch Dagblad | Pagina 7 | 15 november 2012)

 

%d bloggers liken dit: