Minister Lieberman neemt ontslag na aanklacht

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Rodham Clinton ontmoet haar Israëlische ambtgenoot minister Avigdor Lieberman in Jeruzalem. Foto: U.S. Embassy Tel Aviv.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Rodham Clinton ontmoet haar Israëlische ambtgenoot minister Avigdor Lieberman in Jeruzalem. Foto: U.S. Embassy Tel Aviv.

JERUZALEM – De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, is vrijdag gezegd af te zullen treden omdat hij wordt beschuldigd van fraude en schending van vertrouwen.

De leider van de partij Yisrael Beiteinu is echter niet van plan de politiek te verlaten. Hij hoopt voor de verkiezingen van 22 januari zijn onschuld te hebben bewezen en opnieuw aangesteld te worden op een hoge ministerspost. Naar verwachting zal premier Benjamin Netanyahu voorlopig zijn portefeuille waarnemen.

Gisteren zei de procureur-generaal, Yehuda Weinstein, Lieberman niet te vervolgen wegens ernstige beschuldigingen van corruptie, waarnaar het onderzoek twaalf jaar heeft geduurd. Weinstein vermoedt namelijk dat hij de zaak niet kan winnen voor een rechtbank.

De beschuldiging luidde dat Lieberman grote sommen geld ontving van zakenlieden. De zakenlieden wilden op deze wijze hun belangen in Israël bevorderen. De hoofdgetuige in Cyprus trok zich terug omdat zij zich de zaak niet goed meer zou herinneren.

Weinstein wil dat de politicus wel wordt vervolgd voor een andere, relatief lichte kwestie van fraude en vertrouwensschending. Lieberman bevorderde namelijk een ambassadeur in WitRusland, die hem had ingelicht over een onderzoek tegen een minister in dat land. Naar eigen zeggen gaf Lieberman de ambassadeur een promotie vanwege zijn talenten.

Premier Netanyahu wenste volgens berichten in de Israëlische pers Lieberman succes bij het bewijzen van zijn onschuld. De premier hoopt dat Lieberman weer snel terugkeert op een hoge kabinetspositie. De Likud van Netanyahu en Yisrael Beiteinu van Lieberman komen met een gezamenlijke lijst voor de verkiezingen eind januari. Opiniepeilers voorspellen dat deze lijst de verkiezingen zal winnen.

Lieberman zal mogelijk een schuldbekentenis doen in ruil voor vermindering (of kwijtschelding) van straf. Donderdag zei hij nog te zullen aanblijven, maar gisteren besefte hij dat hij betere kansen zou maken als hij zou aftreden. In de komende weken zal hij proberen zijn naam te zuiveren.

Als Lieberman wel wordt veroordeeld en de politiek verlaat, zal dit grote gevolgen hebben voor de lijst van Likud/Yisrael Beiteinu. Yisrael Beiteinu is een partij die helemaal rond Liebermans persoon is gebouwd. Maar ook al zou Netanyahu zijn collega verliezen, dan nog wint Likud de verkiezingen.

De media reageerden kritisch richting justitie. Ha’aretz schreef dat de rechtsorde heeft gefaald. De fraudezaak werd niet gesloten omdat de procureur-generaal ervan overtuigd is dat de verdachte onschuldig is, maar omdat de politie en procureurgeneraal niet in staat waren hard bewijs te vinden in Cyprus, Moldavië en Wit-Rusland.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close