Hamas kan controle Westoever overnemen

Israëlische kinderen in de stad Kiryat Malachi vluchten naar een schuilplaats bij een raketaanval vanuit de Gazastrook . Foto: IDF
Israëlische kinderen in de stad Kiryat Malachi vluchten naar een schuilplaats bij een raketaanval vanuit de Gazastrook . Foto: IDF

De radicale Hamasbeweging bereidt zich voor op een mogelijke overname van de macht van Fatah op de Westelijke Jordaanoever. Dat schreef de Britse krant Sunday Times vorige week.

Het blad meldde dat volgens de militaire inlichtingendienst er sterke aanwijzingen zijn dat Iran Hamas aanmoedigt Fatah te vervangen. Fatah is de relatief gematigde partij van Mahmud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit. Iran zou Hamas opstoken.

Het bericht werd van officiële Israëlische kant niet bevestigd. Maar dat hoeft ook niet. Vrijwel alle Israëliërs en Palestijnen begrijpen dat er een kans bestaat dat Hamas vroeg of laat probeert de macht op de Westoever over te nemen. Dat kan gebeuren als de Israëlische bezetting van de Westoever nog van kracht is of als Israël zich uit het grootste gedeelte van dit gebied terugtrekt.

Deze machtsovername hoeft niet eens gewelddadig te zijn, zoals in juni 2007 het geval was, toen Hamas tijdens een bloedige staatsgreep het roer overnam in de Gazastrook. Hamas geniet namelijk aanzienlijke steun onder de Palestijnen. De Palestijnse professor Khalil Shikaki uit Ramallah concludeert na een vorige week gepubliceerd opinieonderzoek dat er onder Palestijnen „een opvallende verandering in de publieke houding ten gunste van Hamas” bestaat. Reden: Hamas zou „de overwinning” hebben behaald bij de recente Operatie Wolkkolom. Hamas en Fatah zouden vrijwel even sterk zijn als er verkiezingen zouden worden gehouden.

Voor Israël is een Hamasovername op de Westoever onaanvaardbaar. Deze organisatie heeft gezworen Israël te vernietigen. Geen zinnig mens kan van Israël verwachten dat het leeft met een vijandig regime dat de grote steden in het midden van het land kan bestoken met raketten en –gezien de ervaringen – er niet voor terugdeinst dat ook te doen.

Mocht Israël zich in de toekomst uit de Westoever terugtrekken, dan zal Israël maatregelen moeten kunnen nemen die de kans op aanvallen vanuit de ontruimde gebieden verkleinen. Daartoe behoren grenswijzigingen en militaire aanwezigheid in de Jordaanvallei.

Israël zelf kan de kans op een machtsovername door Hamas verkleinen door de Fatah te versterken. Het was dan ook bijvoorbeeld onverstandig van de Israëlische regering de overdracht van belastinggelden aan de Palestijnse Autoriteit stop te zetten nadat de Algemene Vergadering van de VN Palestina de status van waarnemend niet-lidstaat gaf. Deze strafmaatregel verzwakt de Palestijnse Autoriteit. Als de Palestijnse Autoriteit ten val komt, wordt de positie van Israël een stuk moeilijker dan nu het geval is. Hamas zal namelijk graag het roer over willen nemen.

(Elke week in het Reformatorisch Dagblad ‘Israël Ingezoomd’: commentaar op gebeurtenissen in Israël, Palestina en het Midden-Oosten.)

Een gedachte over “Hamas kan controle Westoever overnemen

  1. likoednederland 31 dec 2012 — 13:28

    Moet Israel dan maar alles van Abbas accepteren, zelfs als hij de reeds gesloten vredesverdragen met moeten treed?

    Dat is inderdaad de houding van Nederland, dat geen kritiek heeft op Abbas.
    Daardoor voelt hij zich gesterkt om Nederlands geld te besteden voor het betalen van terroristen.
    Dat is helemaal de verkeerde weg.

Reacties zijn gesloten.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close