Knesset overweegt omstreden wetsvoorstel

De 'Nakba wet' probeert te voorkomen dat Arabische steden als Nazareth publieke gelden gebruiken voor de herdenking van de Nakba of 'catastrofe' van 1948. Foto: Alfred Muller
De ‘Nakba wet’ probeert te voorkomen dat Arabische steden als Nazareth publieke gelden gebruiken voor de herdenking van de Nakba of ‘catastrofe’ van 1948. Foto: Alfred Muller

Tientallen organisaties in Israël leveren kritiek op de autoriteiten. Elk stellen ze hun eigen prioriteiten. De een hekelt bijvoorbeeld het gebrek aan vervolging van Israëlische soldaten of burgers die gewelddaden plegen tegen Palestijnen, de ander laat ex-soldaten aan het woord die gewetenswroeging hebben over wat zij de Palestijnen hebben aangedaan en weer een ander beijvert zich voor een menswaardige behandeling van asielzoekers en vluchtelingen.

Een aantal Knessetleden is de kritiek op regering, regelgeving, de rechtshandhaving en het leger meer dan zat. In plaats van zich met de oplossing van het belangrijkste probleem bezig te houden –dat het ene volk over het andere heerst– zoeken zij naar methoden die bedoeld zijn om critici de mond te snoeren. En dat is heel jammer, want in Israël kon ieder altijd zeggen wat hij of zij wilde zonder bang te zijn voor strafmaatregelen, zoals het een democratie past.

Gericht tegen minderheden

De vorige Knesset heeft verschillende omstreden wetten aangenomen die zijn gericht tegen etnische minderheden of personen met afwijkende politieke meningen – groepen die een democratie juist moet beschermen.

De wet op de preventie van infiltratie bepaalt bijvoorbeeld dat asielzoekers of vluchtelingen die de grens met Egypte oversteken drie jaar gevangengezet kunnen worden. De antiboycotwet stelt dat personen of groepen die oproepen tot een boycot van Israëlische producten uit nederzettingen, aangeklaagd kunnen worden. De Nakbawet bepaalt (onder meer) dat gemeenten of andere instellingen subsidiereductie krijgen als ze de Israëlische Onafhankelijkheidsdag als dag van rouw markeren. Palestijnen spreken van de Nakba (catastrofe), omdat honderdduizenden mensen hun eigendommen verloren toen Israël als staat ontstond.

Vervolging soldaten

Enkele dagen geleden lanceerde Knessetlid Ayelet Shaked van de nationaal-religieuze partij Joods Nationaal Huis het voorstel om een amendement toe te voegen aan de wet op organisaties zonder winstoogmerk. In het voorstel staat dat zo’n organisatie maximaal 20.000 sjekel (4200 euro) kan ontvangen van een buitenlandse regering als een lid, werknemer of bestuurslid expliciet of impliciet oproept tot vervolging van soldaten door een internationaal gerechtshof, tot een boycot van Israël of andere sancties, tot racisme, of ontkent dat Israël een Joodse en democratische staat is.

Het ironische is dat haar partij alles op alles zet om een einde te maken aan Israël als democratische staat door zich te verzetten tegen een Israëlische terugtrekking uit de Westoever.

Er is goede hoop dat andere Knessetleden en de gerechtelijke macht zullen zorgen dat Shakeds voorstel in de papierversnipperaar verdwijnt. Maar gezien wetgeving die de Knesset heeft aangenomen dienen zij die de vrijheid van meningsuiting liefhebben uiterst waakzaam te zijn.

(Elke week in RD.nl: Israël Ingezoomd: commentaar op gebeurtenissen in en rond Israël vanuit Israël.)

11 Comments

Add yours →

 1. Alfred: “Het ironische is dat haar partij alles op alles zet om een einde te maken aan Israël als democratische staat door zich te verzetten tegen een Israëlische terugtrekking uit de Westoever.”

  Misselijkmakend en onwaar. Waarom zo’n persoonlijk mis-statement?
  Want Israel is en blijft gewoon een democratische staat als het Judea en Samaria op veiligheid blijft controleren en de PA haar zelfbestuur laat houden.

 2. Nee, dat blijft het niet, omdat het de daar wonende Palestijnen geen enkele medezeggenschap geeft, maar wel de daar wonende Joodse kolonisten. Dat houdt dus in dat het afhankelijk is van je etnische afkomst of je zelf wat te zeggen hebt. Dat is inderdaad niet democratisch. Het statement is correct.

  • Ruud, wat je hier stelt is onjuist. Geen enkel land ter wereld wordt ondemocratisch genoemd wanneer zij misdaden plegende groepen mensen beperkt in hun vrijheden. En uitgesproken terroristische activiteiten, die wijdverbreid zijn binnen deze Arabische bevolkingsgroep, zorgen ervoor dat hier beperkingen opgelegd zijn. En dan gaat het hier om democratisch genomen besluiten. Dus het statement van Alfred slaat nergens op. Volgens zijn statement zou Israel ook nu al lang geen democratie meer zijn. Onzin dus.

   Nog een onjuist punt, Ruud: het gaat hier helemaal niet over etnische afkomst, want Arabieren in de rest van Israel hebben gewoon stemrecht. Hier is dus niets etnisch bij. Maar het betreft in dit geval Arabieren die Israel willen vernietigen.

  • Dit is niet waar, Ya’akov. De meeste Palestijnen zijn (met soms zeer grof geweld) verjaagd of uit angst voor het oorlogsgeweld gevlucht (is dat zo vreemd, zou jij niet hetzelfde doen?) en dat is iets wat ook door historici in Israël is bevestigd. Het verhaal dat ze dat deden op aanraden van anderen is grotendeels propagandistische onzin gebleken.

   Harry, er zijn ook Joden die grove misdaden en terreur plegen (Baruch Goldstein, Eden Nathan Zada, Ja’aqov Taytell, enz) en daar reken je ook niet alle Joden op af. Dat heb je dus ook niet met Arabieren te doen. De Arabieren zelf is niets gevraagd, dus er is niets democratisch aan.

   Het is algemeen bekend dat Arabieren in Israël op veel punten veel slechter worden behandeld dan Joden. Op veel plaatsen in Israël mogen Arabieren helemaal niet wonen ondanks dat ze ook Israëlisch staatsburger zijn, ze krijgen minder betaald, worden zwaarder gestraft voor hetzelfde vergrijp, misdaden door Joden gepleegd worden veel minder vaak succesvol opgelost dan die door Arabieren gepleegd of het duurt veel en veel langer, enz.

   Een van de redenen dat het zo moeilijk is om de prijskaartaanvallen ofwel de vernielingen van Arabische eigendommen op te lossen, is dat die meestal gepleegd worden door Joodse jongeren. Omdat de Shin Bet bij Joodse jongeren niet dezelfde hardhandige verhoormethodes mag toepassen die ze wel bij Palestijnse jongeren mogen toepassen (is racistische discriminatie), komen die Joodse jongeren er meestal mee weg.

   Ja, Arabieren in Israël hebben stemrecht. Geweldig. Het zou er nog bij moeten komen dat ze dat niet hadden.

  • Ruud, ik mis een inhoudelijke reactie op wat ik schreef. Laat ook maar. Wel spring je als afleidingsmanoeuvre op je stokpaardjes (waar ik uiteraard maar niet op in ga).

  • Ik geef wel degelijk een inhoudelijke reactie, Harry. Alleen jammer dat jij dat niet doet en “maar niet op ingaat” op de mijne.

   Ik zie jou niet anders doen dan stokpaardjes berijden, overigens.

 3. Yaakov.siepman@live.nl 17 Jul 2013 — 18:43

  Waarom lees ik niets over de Joodse Nakba bijna een miljoen Joden die de Arabische landen moesten ontvluchten met achterlating van al hun bezittingen.
  Wat is het verschil wat vreemdelingen betreft met Nederland. In Nederland zitten vluchtelingen meer als 10 jaar in asielzoekerscentrums? Is dit niet een beetje hypocriet Alfred?

 4. Volg je deze rubriek eigenlijk wel Yaacov? Zie: https://alfredmuller.net/2013/06/03/gevluchte-joden-hebben-recht-op-compensatie/

  Wie bedoel je met vreemdelingen?

 5. Ya’akov, de Palestijnse slachtoffers van de Nakba hebben geen schuld aan wat de Joden in de Arabische landen is overkomen en ze hebben ook geen schuld aan het Nederlandse vreemdelingenbeleid. Hoe afschuwelijk hetgeen de Joden in Arabische landen is overkomen ook is, dit zijn los van elkaar staande zaken waarbij de een niet kan worden gebruikt als excuus voor de ander vice versa.

  • Yaakov.siepman@live.nl 17 Jul 2013 — 19:21

   Ruud laten we even voorop stellen dat de meeste Palestijnen op aanraden van de omringende staten Israel hebben verlaten. Want ze zouden Israel wel even verslaan en dan konden ze weer terugkeren naar hun woning. Het is alleen anders verlopen. Ja er zijn ook Palestijnen verjaagd, wat begrijpelijk is. De normale reactie. Ja en er zijn ook daarbij gewelddadige acties geweest.

 6. Yaakov.siepman@live.nl 17 Jul 2013 — 19:12

  Nee Alfred ik volg deze site niet. Dit artikel kreeg ik door iemand anders onder ogen. Ik reageerde op hetgeen wat in bovengenoemd artikel beschreven staat en daar miste ik, de link die je me opstuurt in. Ik wist niet dat je daarover een artikel geschreven had. Excuses daarvoor. De problematiek op de betwiste gebieden zijn al moeilijk genoeg. En ik ben het ook niet altijd eens met de maatregelen van de Israëlische regering, net zo min ik het eens ben met bepaalde handelingen van de Nederlandse regering. De genomen beslissing van de EU, wat nog niet vermeld is in de meeste Nederlandse media’s, zal zeer zeker niet goed doen aan de huidige situatie. Met vreemdelingen bedoel ik asielzoekers mee. Genomen rechtelijke beslissingen die jarenlang gedraineerd wordt.

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: