Arabische christenen in het leger

De Mensa Christi Kerk in Nazareth. Foto: Alfred Muller
De Mensa Christi Kerk in Nazareth. Foto: Alfred Muller

Arabische christenen in Israël hebben zich in de afgelopen tientallen jaren vaak kritisch en soms zelfs ronduit negatief tegenover de staat Israël opgesteld. Ze stemden op partijen die geen deel uitmaakten van de regeringen en ze identificeerden zich sterk met de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook.  Israëlische Arabieren, ook wel Palestijnse burgers van Israël genoemd, vormen een vijfde deel van de bevolking, christenen twee procent.

Nu echter klinken er ook andere stemmen. De Grieks-orthodoxe priester Gabriel Naddaf bijvoorbeeld moedigt jonge Arabische christenen aan in het leger te gaan. Hij is de geestelijke leider van de Israëlische christelijke Recuteringsforum. Dit forum is door premier Benjamin Netanyahu opgericht en moet dienen als verbindingsschakel tussen de regering en de christelijke gemeenschap. Het doel is de rekrutering van christenen voor het leger of de vervangende burgerdienst en daarmee integratie in de samenleving te bevorderen.

Bijdrage aan defensie

Hij vertelde enkele weken geleden op een bijeenkomst van het verbindingcomité van de B’nai Brith Wereldcentrum en het Oecumenisch Theologisch Research Fraterniteit in Israël, dat de grote meerderheid van de christelijke gezinnen in Israël beter geïntegreerd wil worden in de Israëlische samenleving. “Dit land beschermt ons en het verdient onze bijdrage aan defensie en welvaart”, zei hij.

Christenen en moslims in Israël hoeven, anders dan Joden en druzen, niet te dienen in het leger. Maar ze mogen het wel. De poging de rekrutering van christenen te bevorderen levert succes op. Het aantal christenen dat vorig jaar diende in het leger was 35, dit jaar is het aantal gegroeid tot 100. Het aantal onder de christenen dat zich aanmeldde voor vervangende dienst steeg in dezelfde periode van 200 naar 500.

Het initiatief stuit echter ook op tegenstand. Op het dienen in het leger bestaat in Arabische kringen vaak nog een taboe. Vele van de Arabisch-christelijke soldaten dienen in het geheim en doen hun uniform uit als ze op verlof naar huis gaan. Grieks-orthodoxe kerkfunctionarissen hebben gesteld dat de kerk is pacifistisch wil opstellen.

Conflict situaties

Dat niet iedereen van het idee gecharmeerd is, is te begrijpen. De Israëlische Arabische christenen lopen kans in conflict situaties verzeild te raken met de Palestijnen op de Westoever. Het leger besteedt namelijk een groot deel van zijn energie aan het onder de duim houden van de Palestijnen.  Verder zijn de Arabieren economisch achtergesteld. Sommige willen dat eerst daar een einde aan wordt gemaakt.

Het is een positieve ontwikkeling dat Arabische christenen in Israël beter willen integreren. Toch zal naar verwachting voorlopig slechts een klein deel van de Arabische christenen militaire of civiele dienst willen vervullen. De bereidheid om te dienen zal pas aanzienlijk toenemen als de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen worden beklonken in een vredesakkoord.

(Israël Ingezoomd: Elke week commentaar op gebeurtenissen in Israël , Palestina en het Midden-Oosten van Israël zelf in het RD.nl)

2 gedachten over “Arabische christenen in het leger

  1. Bestaat er ook een Israëlisch islamitisch Recuteringsforum? Zo niet, dan wordt er met het christelijke forum onnodig een wig gedreven tussen christelijke en islamitische Arabische (Palestijnse) Israëli’s, lijkt mij. De interessante vraag hier is: waarom zet Netanyahu een dergelijk forum op? Qui bono?
    Op de West Bank hoor je Palestijnen regelmatig zeggen dat Israël een verdeel en heerspolitiek voert m.b.t. christelijke en islamitische Palestijnen.
    Aan jou de schone taak dit verder uit te diepen – kloppen dit soort vermoedens of is het enkel Palestijnse ‘tegenpropaganda’?

  2. Richard Vos 20 okt 2013 — 00:00

    Vervangende dienst lijkt me logisch, maar het onderdrukken van je eigen volk niet. Door in het leger te gaan zal intergratie in de israelische samenleving ten koste gaan van hun band met de eigen Palestijnse bevolking. Christenen kunnen een brug slaan door goed te doen aan beide partijen zonder geweld te gebruiken.

Reacties zijn gesloten.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close