Wereldbank: Palestijnse economie ondervindt ernstige restricties

Bijeenkomst van het ontwikkelingscomité van de Wereldbank 2013. Foto  Eugene Salazar / World Bank
Bijeenkomst van het ontwikkelingscomité van de Wereldbank 2013. Foto Eugene Salazar / World Bank 

JERUZALEM – De Palestijnse economie lijdt een verlies van naar schatting 3,4 miljard dollar per jaar omdat Palestijnen de zogeheten C-gebieden op de Westelijke Jordaanoever niet kunnen gebruiken.

Dat staat in een onlangs gepubliceerde persverklaring van de Wereldbank, die werd uitgegeven naar aanleiding van een rapport over de Palestijnse economie.

De C-gebieden vormen 61 procent van de Westelijke Jordaanoever. Deze gebieden staan onder volledig Israëlisch burgerlijk en militair bestuur. Palestijnen ondervinden daar ernstige restricties in het gebruik van land.

Mariam Sherman, de aftredende land directeur van de Wereldbank voor de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook, zegt dat het gebruik van de C-gebieden zal leiden tot een duurzame economische groei.

Een jaarlijkse economische groei van 6 procent op de Westelijke Jordaanoever is nodig om nieuwkomers op de arbeidsmarkt te absorberen en de jeugdwerkloosheid te verkleinen. Het rapport schat dat als bedrijven en boerderijen toegestaan zou worden de C-gebieden te gebruiken, dat 35 procent aan het Palestijnse Bruto Nationaal Product toe zou voegen.

Vrije economische activiteit in het C-gebied zou grote invloed hebben op de ontwikkeling van landbouw, de exploitatie van de mineralen in de Dode Zee, de mijnen waar stenen worden gewonnen, bouw, toerisme en telecommunicatie.

Een vitale economie is essentieel voor het welzijn van de burgers, sociale stabiliteit en om steun te creëren voor de moeilijke politieke vredesonderhandelingen met Israël, aldus de persverklaring.

Op het ogenblik is de Palestijnse economie nog afhankelijk van donorlanden. Maar deze afhankelijkheid zou met de helft kunnen worden gereduceerd omdat het inkomen van de Palestijnse regering met 800 miljoen dollar zou toenemen als de Palestijnen de C-gebieden vrijelijk zouden kunnen gebruiken.

 

3 gedachten over “Wereldbank: Palestijnse economie ondervindt ernstige restricties

  1. Ha, da’s een goeie: dank zij Israel draait de Palestijnse economie niet goed… “ondervindt restricties”… Nou, zonder Israelische controle zou er allang een 2e Gaza van de Westbank geworden zijn. De Wereldbank weet blijkbaar niet hoe de verhoudingen hier liggen en hoe Europese miljarden door de Palestijnse fraude verdwijnen 😦

    Overigens hebben de Palestijnen helemaal geen recht op de C-gebieden. Daar mogen voorlopig gewoon “nederzettingen” gebouwd worden. En alleen door onderhandelingen zouden er afspraken over grenzen gemaakt kunnen worden. Maar dat voorkomen de Palestijnen tot nog toe steeds.

  2. Ik sluit me helemaal bij de eerste reactie aan! En waar blijft al dat geld uit het westen??

  3. Het feit dat de Palestijnse autoriteit forse corruptie kent, neemt de Israëlische verantwoordelijkheid voor de problemen nog niet weg. De Wereldbank doet geen uitspraken over nederzettingen, maar stelt alleen dat de Palestijnse economie zich beter kan ontwikkelen, als de Palestijnen meer mogelijkheden krijgen om ook in gebied C projecten op te zetten. Dat kan best heel goed kloppen, zeker als dat gepaard gaat met een verbeterde controle over de geldstromen ter plekke.

    Israël heeft niet meer “rechten” dan de Palestijnen op area C, omdat het land deze gebieden niet annexeert en de bewoners niet gelijke rechten wil geven. Ook kun je je afvragen of het wel helemaal aan de Palestijnen ligt dat de onderhandelingen zo moeizaam gaan en niet ook Israël onredelijke eisen stelt, die een eventuele Palestijnse “staat” tot een soort Arabisch protectoraat van Israël zou degraderen.

    Het blijven bouwen van nederzettingen is te vergelijken met twee mensen die ruziemaken over een pizza, terwijl de sterkste van de twee de pizza alvast rustig oppeuzelt, zodat er voor de andere steeds minder overblijft.

Reacties zijn gesloten.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close