Israël legt verantwoording af over mensenrechten

De stoel van Israël bij de VN Mensenrechtenraad in Genève bleef eerder dit jaar nog leeg. Foto: Jean-Marc Ferré - VN Genève.
De stoel van Israël bij de VN-Mensenrechtenraad in Genève bleef eerder dit jaar nog leeg. Foto: Jean-Marc Ferré – VN Genève.

Israël deed vorige week weer mee aan de zogeheten universele periodieke doorlichting van de Mensenrechtenraad van de VN in Genève. In maart 2012 besloot de minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Liberman de medewerking op te schorten. Aanleiding was het besluit van de Mensenrechtenraad om een missie op te zetten die moest onderzoeken wat de gevolgen zijn van de Israelische nederzettingen voor de rechten van de Palestijnen.

De Mensenrechtenraad is omstreden vanwege de anti-Israëlcultuur die er heerst. Een groot deel van zijn resoluties en rapporten is tegen Israël gericht. Israël is het enige land dat wordt uitgesloten van een regionale groep, waardoor het niet ten volle kan participeren. Ook heeft de raad bepaald dat Israël bij elke sessie verplicht moet worden besproken, ongeacht wat er verder in de wereld aan de hand is.

Speciale rapporteur 

Verder heeft de Mensenrechtenraad een speciale rapporteur aangesteld voor de situatie van de mensenrechten in de Palestijnse gebieden. De rapporteur is Richard Falk, die een lange historie heeft van uitspraken tegen Israël. De VN-Monitor, een organisatie die de VN kritisch volgt, schreef deze week dat VN-leider Ban Ki Moon, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Canada Falk hebben veroordeeld voor zijn suggestie dat de bomaanslagen bij de marathon van Boston in april aan de Verenigde Staten en Israël te wijten waren.

Waarom keert Israël dan toch terug naar de Mensenrechtenraad? Een aantal landen waarmee Israël goede relaties onderhoudt, heeft toegegeven dat de raad dient te worden hervormd. Deze bevriende landen verzochten Israël opnieuw voor de raad te verschijnen. Ze vreesden dat er een precedent zou worden gecreëerd.

Israël hoopt dat westerse landen in het vervolg de bepaling zullen negeren dat Israël bij elke sessie moet worden besproken. De westerse landen kunnen wat Israël betreft natuurlijk wel kritiek op Israël leveren, mits dat gebeurt binnen de normale agenda van de raad. Ook hoopt Israël toegang te krijgen tot de regionale groep ”West-Europese en andere staten”.

Rapport 

Ambassadeur Eviatar Manor presenteerde dinsdag het rapport van Israël. Aan bod kwamen bijvoorbeeld het recht op onderwijs, de vrijheid van mensenrechtenorganisaties om rapporten te publiceren en de rechten van de homogemeenschap. Het rapport noemt als voorbeeld onder meer het (overigens omstreden) besluit van een rechtbank om het Messiaans-Joodse dorp Yad HaShmona een boete op te leggen, omdat de Messiaanse Joden weigerden een zaal te verhuren aan een lesbisch stel dat de viering van het huwelijk wilde vieren.

Het rapport ging niet in op de mensenrechten van de Palestijnen op de Westoever, maar tijdens het debat kwamen deze wel ter sprake.

Israël moet nu afwachten of de VN-Mensenrechtenraad inderdaad in staat is tot een noodzakelijke hervorming of dat het vasthoudt aan zijn pathologische vooringenomenheid tegen Israël.

(Israël Ingezoomd: RD-correspondent Alfred Muller levert wekelijks vanuit Jeruzalem commentaar op gebeurtenissen in Israël. Vandaag: Israël en de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Dit artikel verscheen in het Reformatorisch Dagblad op 2 november 2013.)

Een gedachte over “Israël legt verantwoording af over mensenrechten

  1. E. van Beek 5 nov 2013 — 15:01

    Waarom er dan een lege stoel met onderschrift bij wordt gegeven ipv een foto van de vertegenwoordiger van Israël IN die stoel? De gemiddelde media nemen die lege stoel als middelpunt voor een vaak negatief commentaar… Positief invullen voortaan van foto’s en ‘koppen’ is heel belangrijk.

Reacties zijn gesloten.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close