Israëlisch curriculum voor Palestijnse scholieren

Op een school in Oost-Jeruzalem. Foto: © Alfred Muller
Op een school in Oost-Jeruzalem. Foto: © Alfred Muller

JERUZALEM – In Jeruzalem hebben een aantal ouders van Palestijnse middelbare scholieren hun scholen verzocht om hun kinderen het Israëlische curriculum te laten volgen. Ze hopen op deze wijze het toekomstperspectief van hun kroost te verbeteren. Tegenstanders vrezen echter dat het Israëlische curriculum schade zal berokkenen aan de Palestijnse identiteit.

Op de Palestijnse scholen in Oost-Jeruzalem worden drie verschillende soorten leergangen aangeboden: de Palestijnse, de Palestijnse die door Israël is goedgekeurd en de Israëlische, maar dan wel de variant, die ook door Arabische burgers van Israël wordt gebruikt. Vijf scholen hebben besloten het Israëlische curriculum aan te bieden naast het goedgekeurde Palestijnse. “Het is een kwestie tussen de school en de ouders”, zegt Sameer Jibril, directeur educatie bij de Waqf, de instelling in Oost-Jeruzalem die islamitisch onroerend goed beheert.

Jibril zelf keurt de praktijk faliekant af. “Palestijnen hebben het recht om hun eigen verhaal, cultuur en geschiedenis te bestuderen”, zegt hij op een kantoor bij een school in de Oude Stad van Jeruzalem. “Ze willen van hen goede burgers in Israël maken. Sommige ouders hebben zich inmiddels bedacht en hun kinderen weer in de Palestijnse leergang geplaatst.”

Hij vertelt dat de ouders hopen dat hun kinderen betere banen of kansen voor vervolgopleidingen krijgen. Het Israëlische eindexamen is volgens hem overigens gemakkelijker dan het Palestijnse.

ALMU20131117_4233
Sameer Jibril, directeur educatie bij de Waqf in Oost-Jeruzalem, toont hoe Israëlische tekstboeken de Palestijnse vlag hebben verwijderd. Foto: © Alfred Muller

Niets opgelegd

Op de zesde etage van het gemeentehuis in Jeruzalem vertelt dr. David Koren, adviseur van burgemeester Nir Barkat voor Arabische en Oost-Jeruzalemse zaken, dat de gemeente het Israëlische curriculum introduceerde op verzoek van Palestijnse ouders. Het was volgens hem een 18-jarige jongen die zei dat de gemeente hem de kans moest geven het Israëlische eindexamen te doen vanwege betere kansen op werk. “Wij leggen de mensen niets op. We suggereren alleen maar een Israëlische methode naast de Palestijnse.”

Beide examens – de Palestijnse en de Israëlische – bieden de leerlingen overigens de kans verder te studeren. Maar er bestaat volgens Koren wel een verschil: “Het Israëlische curriculum is gebaseerd op analyseren, het Palestijnse op herhalen.” Hij bevestigt dat sommige ouders hun kinderen weer uit het Israëlische leersysteem hebben teruggetrokken. “Dat is vanwege politieke druk”.

Hij benadrukt dat de gezinnen die voor de Israëlische leergang hebben gekozen, niet minder ‘Palestijns’ zijn dan anderen. “Er is geen sprake van hen en zionistisch of Israëlisch te maken. Het gaat alleen maar om het openen van nieuwe kansen.” Hij ontkent ook beweringen dat Israël van plan is het Israëlisch curriculum op alle scholen in te voeren.

David Koren
Dr. David Koren, adviseur van burgemeester Nir Barkat voor Arabische en Oost-Jeruzalemse kwesties. Foto: © Alfred Muller.

Goedgekeurde boeken 

Openbare scholen gebruiken naast het Israëlische curriculum het Palestijnse dat in 2011 door Israël werd goedgekeurd. Particuliere scholen, de scholen van de Waqf en de VN hebben geweigerd de goedgekeurde teksten te gebruiken.

Wat kan niet door de beugel? Het gaat bijvoorbeeld om de verwijdering van een Palestijnse vlag en de term ‘jihad’, waar deze wordt gebruikt om gewelddadige strijd mee aan te duiden. Ook moest het gedicht “elke hemel boven je is de hel” van de Palestijnse dichter Mahmoud Darwish dat gaat over de intifada, eraan geloven. Het betrof volgens Jibril een soort oproep om in opstand te komen tegen de Israëli’s.

Koren stelt de verwijderde delen geen betrekking hebben hebben op “nationale kwesties”, maar op oproepen tot geweld. “Een land kan niet accepteren dat een deel van een bevolking oproept tot geweld tegen een ander deel. ” De term ‘jihad’ kan verschillende dingen betekenen. “Als het gewelddadige jihad bedoeld wordt, zullen we het niet meer zien in het Palestijnse curriculum.”

Binnenplaats van een school in Oost-Jeruzalem. Foto: © Alfred Muller.
Binnenplaats van een school in Oost-Jeruzalem. Foto: © Alfred Muller.

Tekort klaslokalen

Curricula vormen niet het enige strijdpunt. Abdeel Kareem Lafi van het Arabische oudercomité zegt dat er een enorm tekort aan klaslokalen bestaat. Ondanks het feit dat het Hooggerechtshof de gemeente geboden heeft deze erbij te bouwen, blijft het aantal ontoereikend.

Koren geeft toe dat er geen twijfel over bestaat dat Oost-Jeruzalem verwaarloosd is en dat daar wat aan gedaan moet worden. Burgemeester Nir Barkat heeft een plan opgesteld om de situatie in de Arabische wijken te verbeteren.

In de afgelopen vijf jaar heeft de gemeente al 250 nieuwe klaslokalen laten bouwen. “In de komende vijf jaar gaan wij alle pogingen doen om nog 500 extra lokalen extra te bouwen”, zegt hij.

De gemeente heeft ook extra geld beschikbaar gesteld om het aantal leerlingen dat de middelbare school niet afmaakt, te verkleinen. Koren benadrukt dat de gemeente verantwoordelijk is voor de situatie. “We willen alle kwesties verbeteren”, zegt hij. “Als puntje bij paaltje komt, willen wij dat de Arabische bewoners van de stad een stuk meer tevreden zijn.”

2 gedachten over “Israëlisch curriculum voor Palestijnse scholieren

  1. Geweldige jihad in alinea 9 moet denk ik gewelddadige jihad zijn? (Dit bericht mag verwijderd:) )

  2. Bedankt Maria, staat verbeterd.

Reacties zijn gesloten.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close