Resten Byzantijnse kerk bij Aluma

Archeologen hebben bij mosjav Aluma, in het zuiden van Israël, een 1500 jaar oude Byzantijnse kerk met fraaie mozaïeken ontdekt. Foto: Israëlische Oudheidkundige Dienst
Archeologen hebben bij mosjav Aluma, in het zuiden van Israël, een 1500 jaar oude Byzantijnse kerk met fraaie mozaïeken ontdekt. Foto: Israëlische Oudheidkundige Dienst

JERUZALEM – Archeologen van de Israëlische Oudheidkundige Dienst hebben bij mosjav Aluma, in het zuiden van Israël, de resten van een 1500 jaar oude Byzantijnse kerk met fraaie mozaïeken ontdekt.

De opgraving werd uitgevoerd door de archeologen dr. Daniel Varga en dr. Davida Dagan. Aanleiding was de aanleg van een nieuwe wijk bij de mosjav (een coöperatief dorp). Het ontdekte complex bestaat uit een voorhal, een hof en een 22 meter lang en 12 meter breed schip met twee zijbeuken.

De mozaïekvloer van het schip bevat in cirkels aangebrachte afbeeldingen van dieren, planten en geometrische figuren. Drie cirkels vermelden in het Grieks de namen van de plaatselijke kerkleiders Demetrios en Herakles. De zijbeuken hebben mozaïeken met botanische en geometrische vormen en christelijke symbolen. Ook de voorhal en de hof hebben mozaïeken. In de hof bevond zich een waterput.

Werkplaats

Bij de opgraving vonden de archeologen ook een werkplaats voor de vervaardiging van kruiken en ander aardewerk. Verder troffen de onderzoekers glazen vaten aan. Dat alles duidt erop dat 1500 jaar geleden in deze streek (rond Kirjat Gat in het zuiden van Israël) een rijke en bloeiende cultuur bestond.

Archeologen van de Oudheidkundige Dienst hebben in deze streek al eerder Byzantijnse gemeenschappen uit dezelfde periode ontdekt. Dit is echter de eerste keer dat er een kerk werd gevonden. Het gebouw heeft mogelijk gediend als centrum voor de christelijke eredienst voor de bevolking in de buurt.

Wijn

De mensen in dit gebied leefden destijds van de productie en export van wijn naar het hele Middellandse Zeegebied. De route liep van Asjkelon aan de kust via Beit Guvrin naar Jeruzalem in het oosten, dwars door het gebied van de Byzantijnse gemeenschap.

De Oudheidkundige Dienst zal de kerk weer met aarde bedekken om deze te bewaren voor toekomstige generaties. Het mozaïek zal echter worden verwijderd en tentoongesteld in een plaatselijk museum of bezoekerscentrum.

Onderzoek bij mosjav Aluma. Foto: IAA.
Onderzoek bij mosjav Aluma. Foto: IAA.

(Dit artikel verscheen ook in het RD.nl)

%d bloggers liken dit: