Christenen krijgen eigen vertegenwoordiging in arbeidspanel

De Knesset. Foto: © Alfred Muller.
Het Israëlische parlement, de Knesset. Foto: © Alfred Muller.

JERUZALEM. Het Israëlische parlement nam deze week een wet aan die bepaalt dat christenen een eigen vertegenwoordiger krijgen in het panel van het adviescomité voor gelijke kansen op werk.

Het panel moet worden uitgebreid en vertegenwoordigers krijgen van enkele minderheden, waaronder christenen.

De initiatiefnemer van de wet, KnessetlidYarivLevinvandeLikud, zei in het dagblad Ha’aretz dat christenen in het vervolg los zullen worden vertegenwoordigd, „los van de moslimarabieren.”

Arabische Knessetleden zien in de wet een poging om te „verdelen en heersen” en de Arabische identiteit te ondermijnen.

Shadi Khalloul, de woordvoerder van het forum dat militaire dienst onder christenen wil bevorderen en tevens de voorzitter van de organisatie voor Aramese christenen in Israël, is positief over de wet. Christenen met Aramese wortels verdienen erkenning en moeten volgens hem vertegenwoordigers hebben in alle Israëlische instellingen. „We zijn trots op dit land en op het Joodse volk en we danken God dat we in Israël wonen. Christenen hier zijn beschermd en we worden erkend zonder verbonden te zijn aan enige Arabische partij.”

Khalloul zegt dat alle mensen in het forum en de Grieks-orthodoxe pater Gabriel Nadaf, die dienstplicht onder christenen stimuleert, zich hiervoor hebben ingespannen.

(Dit artikel eerder deze week verscheen ook in het RD.)

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close