Erkenning Joodse staat

Bidden bij de Westelijke Muur. Foto: © Alfred Muller
Bidden bij de Westelijke Muur. Foto: © Alfred Muller

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu eist dat de Palestijnen Israël erkennen als Joodse staat. Voor de Palestijnse president Mahmud Abbas is dat echter een onneembaar obstakel. Hij is bereid Israël erkennen als Israël, maar niet als Joodse staat.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, leek aanvankelijk akkoord te gaan met Netanyahu’s eis. Maar vorige maand vertelde de Amerikaanse bewindsman het Congres dat het internationaal recht Israël al als Joodse staat heeft erkend. Dat Netanyahu deze erkenning toch blijft eisen is volgens de Amerikaanse bewindsman „een fout.”

Achterban

Wat beweegt Netanyahu? Sommigen verdenken hem ervan dat hij bewust een spaak in het wiel van het vredesproces steekt. Een groot deel van zijn achterban is tegen een tweestatenoplossing en de Likudleider wil zijn aanhangers niet teleurstellen.

Voorstanders van Palestijnse erkenning van de Joodse staat werpen echter tegen dat het daar nou net allemaal om draait: Israël erkent Palestina als nationale staat voor het Palestijnse volk, Palestina erkent Israël als nationale staat voor het Joodse volk.

Grenzen

Tegenstanders zeggen dat Israël ook niet van Egypte en Jordanië eiste dat ze Israël erkenden als Joodse staat. Tussen Israël en deze twee landen bestonden echter disputen over grondgebied die werden opgelost door akkoorden te sluiten over de precieze ligging van grenzen en door veiligheidsregelingen.

Ook zouden de Palestijnen Israël niet willen erkennen als Joodse staat omdat een vijfde deel van de bevolking Palestijns-Arabisch is. Dit probleem had echter mogelijk verholpen worden door er expliciet bij te stellen dat zij dezelfde rechten hebben als de Joden, met uitzondering van de rechten onder de wet op terugkeer naar Israël.

(Dit artikel verscheen ook in het RD)

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close