Ophef over uitspraken Palestijnse christin

Christy Anastas vertelt op YouTube met de dood te zijn bedreigd vanwege haar dissidente uitspraken.
Christy Anastas vertelde op YouTube met de dood te zijn bedreigd vanwege haar dissidente uitspraken.

Onder Palestijnen is ophef ontstaan over een video waarin een Palestijnse christin uit Bethlehem kritiek levert op de Palestijnse Autoriteit en de wijze waarop radicale moslims Palestijnse christenen behandelen.

In de op YouTube geplaatste video roept Christy Anastas de Palestijnse hoofdonderhandelaar met Israël Saeb Erekat op haar familie in Bethlehem te beschermen. Ze gelooft dat er zware druk op haar familie is uitgeoefend nadat zij in Zweden een lezing had gehouden op de Universiteit van Uppsala.

In deze lezing vertelde de 24-jarige Anastas onder meer dat haar oom tijdens de tweede intifada tot de christenen behoorde die een speciale belasting betaalden aan moslims. Deze belasting, de jizya, legden moslims in het verleden aan joden en christenen op, die dan „bescherming” genoten onder de islam. Toen haar oom stopte de jizya te betalen, werd hij doodgeschoten. Een andere man die kritiek leverde op de daders, kreeg eveneens de kogel. Zijn leven kon worden gered in een Israëlisch ziekenhuis.

Anastas toonde in haar lezing begrip voor Israël. Ze komt tot de conclusie dat het land aan de Joden is gegeven, al pleit ze ook voor een tweestatenoplossing.

Nadat de Palestijnse in Bethlehem haar opvattingen met anderen deelde, werd ze met de dood bedreigd. Ze vluchtte naar Engeland, waar ze na drie dagen politiek asiel kreeg. Daar richtte ze met anderen de Emmausgroep op. Deze groep wil begrip kweken voor de positie van minderheden in Arabisch-islamitische landen, met name christenen en joden.

„Gedwongen”

Het Palestijnse persbureau Ma’an Nieuws meldde vervolgens dat de familie Anastas ontkent dat hun dochter werd gedwongen naar Engeland te vluchten. De familieleden zouden denken dat er druk op haar is uitgeoefend door mensen die haar levensonderhoud en studie rechten wilden betalen. Anderhalf jaar geleden zou een Britse kerkfunctionaris op bezoek zijn geweest die aanbood haar studie te bekostigen. Nadat Christy het aanbod had aangenomen en was vertrokken, zou haar gedrag „onbegrijpelijk” zijn geworden, aldus Ma’an Nieuws.

De woning van de familie Anastas in Bethlehem is aan drie zijden omgeven door muren. Het huis bevindt zich bij het Graf van Rachel, een Joodse heilige plaats. „Christy is altijd tegen de muur en de Israëlische bezetting geweest, die haar belemmerd heeft een normale jeugd te hebben”, aldus de familie tegenover Ma’an Nieuws. Zo verscheen zij in 2012 in een Amerikaanse CBS-documentaire waarin ze spreekt over de moeilijke positie van christenen vanwege de „bezetting.”

„Niet gedwongen”

In een verklaring meldde de Emmausgroep daarop dat Christy naar het politiebureau is geweest om te benadrukken dat ze door niemand is gedwongen te zeggen wat ze in de video zei. Dit gebeurde nadat er zware kritiek was losgebarsten tegen de groep.

Hier een video van Bob Simon van de CBS over Palestijnse christenen. Christy verschijnt daarin bij 5:00.

Het huis van de Anastas familie staat vlakbij het Graf van Rachel, een Joodse heilige plaats.

Zie ook: Palestijnse christenen onder druk, maar waardoor?

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close