Israël weigert toegang tot Crossroadsconferentie

JERUZALEM – Een aantal christenen die in midden mei de Crossroadsconferentie in Jeruzalem bij wilden wonen, hebben geen visa gekregen Israël te bezoeken.

Dat bevestigde gisteren David Pileggi, de voorganger van de Anglicaanse Christ Church in de Oude Stad van Jeruzalem, waar de bijeenkomst gehouden werd.

Pileggi vertelt dat zijn kerk visa had aangevraagd voor 40 personen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken verwierp de aanvragen voor 18 christenen uit Irak en Egypte. Van 22 anderen werden de visa pas op het laatste moment verstrekt.

Brits paspoort 

Van een groepje van zes Iraniërs mochten vijf Israël niet in. Een advocaat probeerde hen te helpen, maar het mocht niet baten. Twee andere Iraniërs kwamen op een ander moment het land binnen. Van de in totaal acht Iraniërs hadden zeven een Brits paspoort, een ander een Armeens.

Pileggi, die de aanvragen bijna acht week voor de conferentie al had ingediend, zegt dat een aantal functionarissen hun best deden te helpen, maar dat hun pogingen stuk liepen op de bureaucratie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. “Het systeem dat visa moet verstrekken is kapot. Dat zegt iets over de manier waarop Israël functioneert.”

Een zegsvrouw van het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken zei tegenover Israëlische media dat de conferentiegangers als tourgroep probeerden binnen te komen. Ze zouden niet aan de criteria daarvoor voldaan hebben.

Pileggi zegt dat hij twee jaar geleden bij de vorige Crossroads conferentie helemaal geen problemen heeft ondervonden met het verkrijgen van visa.

Ds. David Pileggi, voorganger van Christ Church in Jeruzalem. Foto: © Alfred Muller
Ds. David Pileggi, voorganger van Christ Church in Jeruzalem. Foto: © Alfred Muller

Kracht van het evangelie 

De Crossroads conferentie brengt gelovigen uit Israel en andere landen in het Midden-Oosten bij elkaar. “Het gaat vooral om vroegere moslims”, zegt Pileggi. “We zien dat hun bitterheid tegen Israël weggaat en dat ze nieuwsgierig en geïnteresseerd worden. Dit getuigt van de kracht van het evangelie.”

De conferentie laat zich inspireren door Jesaja 19, waar de profeet spreekt over “een heerbaan” tussen Assyrië, Israël en Egypte.  De conferentiegangers kijken wat ze praktisch kunnen doen op het gebied van evangeliedienst, sociale actie of recht.

Als voorbeeld noemt hij dat Joodse en niet-Joodse gelovigen in Israël geld hebben ingezameld voor vluchtelingen in Syrië, dat met de hulp van een kerk in Antiochië in Turkije op de plaats van bestemming terecht gekomen is.

(Dit artikel verscheen vorige week ook in RD.nl)

Voor meer over de Crossroadsconferentie, volg deze link.

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close