Archeologen vinden afbeelding van woestijnvader Sabas

Het Mar Saba klooster in de Judese woestijn. Foto: © Alfred Muller.
Het Mar Saba klooster in de Judese woestijn. Foto: © Alfred Muller.

Bij opgravingen in de Bayit Vegan wijk in Jeruzalem hebben archeologen een zegel gevonden met een afbeelding van de woestijnvader St. Sabas, ook bekend als Mar Saba. Dat heeft de Israëlische Dienst voor Oudheden deze week bekendgemaakt.

Het uit de kruisvaarderstijd afkomstige zegel toont de afbeelding van een heilige met een omslagdoek. Hij houdt een kruis in de rechterhand en een ander voorwerp – mogelijk het evangelie – in de linker. Daaromheen staat een inscriptie met de naam “Sint Sabas.

Aan de achterzijde van het zegel staat: “Dit is het zegel van de laura van de heilige Sabas.” Een laura of lavra is een groep kloostercellen voor heremieten, met een kerk en een eetzaal in het centrum.

Afbeelding voorzijde. Foto: Clara Amit, met dank aan de Israëlische Dienst voor Oudheden.
Foto: Clara Amit, met dank aan de Israëlische Dienst voor Oudheden.
Foto: Clara Amit, met dank aan de Israëlische Dienst voor Oudheden.
Foto: Clara Amit, met dank aan de Israëlische Dienst voor Oudheden.

Archeologen vonden het zegel anderhalf jaar geleden. Wetenschappers zijn er echter pas onlangs in geslaagd deze te ontcijferen. Het voorwerp diende om een brief te verzegelen.

Het zegel werd gevonden in de overblijfselen van een boerenhoeve. Deze was bewoond in de Byzantijnse tijd (5e en 6e eeuw), de kruisvaarderstijd (11e en 12e eeuw) en de periode van de Mammelukken (13e tot 15e eeuw).

Volgens Dr. Robert Kool van de Dienst voor Oudheden speelde het Mar Saba klooster een belangrijke rol in het koninkrijk van de kruisvaarders. “Het klooster had toen vele bezittingen en deze boerderij kan daartoe ook hebben behoord.”

Boerenhoeve.
Opgraving in de wijk Bayit Vegan in Jeruzalem. Foto: Skyview Company, met dank aan de Israëlische Dienst voor Oudheden.

Mar Saba (439-531) was in de Byzantijnse periode een van de belangrijkste leiders van de kloosterbeweging in de Judese woestijn. Hij richtte verschillende kloosters op, waaronder dat aan de Kidronbeek. Deze laura bood plaats aan honderden monniken.

Vandaag wonen er nog   tien Griekse monniken in het Mar Saba complex. Ze staan alleen mannelijke bezoekers toe.

Dit artikel verscheen ook in het Reformatorisch Dagblad

 * * *

Zie ook dr. Petra Heldt over de kerkvaders.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close