B’Tselem: Bezetting heeft gevolgen voor Palestijnse burgers

Een weg die leidt naar het A-Gebied ten zuiden van Bethlehem. Op het bord staat dat Israelische burgers daar niet heen mogen. Foto; © Alfred Muller
Een weg die leidt naar het A-Gebied ten zuiden van Bethlehem. Op het bord staat dat Israelische burgers het A-Gebied niet binnen mogen. Foto; © Alfred Muller

Het is een illusie te denken dat de bezetting geen invloed heeft op het leven van de meeste Palestijnse burgers op de Westelijke Jordaanoever.

Dat valt te lezen in de deze week gepubliceerde standpuntnota ‘Israël op de Westelijke Jordaanoever: een 47-jarige durende tijdelijk bezetting’ van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem.

Het argument dat Israël zich niet bemoeit met de meeste Palestijnen vloeit voort uit het feit dat het grootste deel van de Palestijnse bevolking in het zogeheten ‘A-Gebied’ of ‘B-Gebied’ van de Westelijke Jordaanoever woont.

Het A-Gebied staat geheel onder het bestuur van de Palestijnse Autoriteit. Het B-Gebied staat onder militaire controle van Israël en burgerlijk bestuur van de Palestijnen. Het C-Gebied (ruim 60 procent van de Westoever) staat geheel onder Israëls bestuur.

Toestemming nodig 

Het meeste land van de Palestijnen bevindt zich in het C-Gebied. “Palestijnen hebben toestemming van Israël nodig om hun gemeenschappen uit te breiden, fabrieken te bouwen en waterpijpen aan te leggen”, aldus het bijgaand persbericht. Israëlische veiligheidstroepen houden tevens de controle over de in-en uitgangen van de Westoever. Ze kunnen ook andere controlepunten instellen, zoals bij de ingangen van steden.

Ook trekken Israëlische veiligheidstroepen het door de Palestijnse Autoriteit bestuurde A-Gebied geregeld binnen. Israëlische zegslieden hebben echter gezegd dat dat is om terreurverdachten op te pakken.

Verder meldt een bijgaand persbericht dat Israël tienduizenden hectares land, inclusief landbouwgrond, van de Palestijnen heeft afgenomen voor de nederzettingen op de Westoever. Ander land werd geconfisqueerd om wegen aan te leggen voor de 300.000 Israëliërs die in ruim 200 nederzettingen en buitenposten van nederzettingen wonen. De route van de scheidingsbarrière is zodanig aangelegd dat zoveel mogelijk nederzettingen aan de Israëlische kant terechtkwamen.

Dagelijkse wrijving 

“Massale aanwezigheid van Israëlische veiligheidstroepen is nodig op de Westoever om de Israëlische bewoners te beschermen”, aldus het persbericht. “Dat resulteert in een dagelijkse wrijving tussen Israëlische troepen en Palestijnse bewoners.”

Verder stelt de mensenrechtenorganisatie dat een bezetting verondersteld wordt tijdelijk te zijn. De praktijk toont echter dat de bezetting van de Westoever zal blijven.

B’Tselem publiceerde het geschrift ter gelegenheid van het feit dat het 47 jaar geleden is dat het Israëlische leger de Westoever veroverde.

 

 

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close