Pogingen tot bereiken bestand met Hamasbeweging mislukt

Burgers in de Gazastrook. Foto:  OCHA
Burgers in de Gazastrook. Foto: OCHA

Het Israëlische leger is donderdagavond een grondoperatie in de Gazastrook begonnen nadat pogingen om een staakt-het-vuren te bereiken zijn mislukt.

Premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Moshe Ya’alon gaven het leger de opdracht het offensief te beginnen om tunnels aan te vallen die van de Gazastrook naar Israël lopen, aldus een verklaring van het regeringspersbureau.

Het bureau meldde ook dat Hamasleden een dergelijke tunnel gebruikten om een grootscheepse aanval te ondernemen tegen Israëlische burgers. Het leger heeft de infiltranten onderschept.

Het veiligheidskabinet –de ministers die zich bezighouden veiligheidszaken– gaf het groene licht voor het offensief, nadat Israël akkoord ging met een Egyptisch voorstel voor een staakt-het-vuren. Israël nam dinsdag een tijdelijk bestand in acht, terwijl Hamas het verwierp en doorging raketten op Israëlische steden af te vuren.

Het woordvoerderskantoor van het leger liet weten dat het landoffensief donderdagavond om 22.00 uur begon. In de loop van de nacht opereerden soldaten behorend tot infanterie, pantserkorps, artillerie en inlichtingen op diverse plaatsen in de Gazastrook. Daarbij werden ze bijgestaan door de luchtmacht en de marine. Het leger heeft meer dan honderd doelen aangevallen, waarbij zeker zestien leden van Hamas of andere organisaties zijn gedood. Ook een Israelische soldaat kwam om.

Het doel van de operatie is de rust voor de burgers in Israël voor een lange periode te herstellen en zware schade toe te brengen aan de infrastructuur van Hamas en andere terreurorganisaties in de Gazastrook.

Israëliërs die in de buurt van de Gazastrook wonen, hebben instructies gekregen om in schuilkelders en veilige kamers te blijven. In de nacht van donderdag op vrijdag heeft Hamas tientallen raketten afgeschoten in de richting van Israëlische steden.

Onderhandelingen bestand 

Onderhandelingen over een bestand zijn mislukt. Hamas ging niet akkoord met een staakt-het-vuren omdat er niet aan zijn eisen werd voldaan. Een ander probleem was dat de organisatie Egypte niet als bemiddelaar vertrouwt.

Het VN-coördinatiebureau voor humanitaire zaken in Palestijns gebied OCHA meldde donderdagmorgen dat er sinds het begin van de Israëlische operatie tegen Hamas  230 mensen zijn omgekomen. Onder hen zouden volgens voorlopige gegevens 171 burgers zijn. In VN-opvangplaatsen worden 22.900 burgers geholpen voor wie voedselhulp nodig is. Ook is er in de Gazastrook zware schade aangericht aan watervoorzieningen.

De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA stelt een onderzoek in naar de vondst van circa twintig raketten die in een lege school verborgen waren. De organisatie noemt dit een „schandelijke schending” van het internationaal recht.

De Israëlische militaire analist Ron Ben-Yishai van Ynet meldde dat de steun onder Palestijnen in de Gazastrook voor Hamas is geërodeerd. Burgers hebben hun boosheid over Hamas en andere organisaties geuit. Dat kan volgens Yishai het begin zijn van een toenemende uiting van onrust onder de burgers.

Hij meldde ook dat slechts 20.000 van de 120.000 Palestijnen die door het Israëlische leger gemaand zijn bepaalde gebieden in het noorden van Gaza te verlaten, zijn vertrokken naar UNRWA-faciliteiten. De meerderheid bleef thuis na dreigementen van Hamas. De radicale beweging zei dat ze na de oorlog af zou rekenen met degenen die hun huizen verlieten. Ook sommeerde Hamas UNRWA de opvangfaciliteiten voor gevluchte Palestijnen te sluiten. UNRWA heeft dat geweigerd.

Dit artikel verscheen ook in RD.nl op 18 juli 2014

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close