Al-Nusrafront rukt op naar grens met Israël

Het Undof kamp Ziouani tegenover Quneitra. Foto: © Alfred Muller
Het Undof kamp Ziouani tegenover Quneitra. Foto: © Alfred Muller

De situatie aan de Syrische zijde van de Golanhoogte wordt steeds grimmiger. Donderdag ontvoerde het aan al-Qaida verbonden al-Nusrafront 43 Fijiërs van de VN-vredesmacht Undof.

De VN-Veiligheidsraad richtte Undof in 1974 op met het doel toe te zien op het troepenscheidingsakkoord tussen Israël en Syrië. Het vredeskorps dient aan beide kanten van de grens.

Aan de Syrische kant van de grens met Israël vechten regeringstroepen met opstandelingen. Dat is al een paar jaar zo, maar deze week escaleerden de gevechten bij Quneitra.

Woensdag raakten twee Israëliërs gewond door geweervuur uit Syrië. Het Israëlische leger beschoot daarop het Syrische leger. Israël hield Syrië verantwoordelijk voor het incident, ook al ging het mogelijk om verdwaalde kogels. Donderdag liet de Syrische luchtmacht bommen vallen op de islamisten bij Quneitra.

Strategische verandering

Als in de komende dagen blijkt dat het gebied langs de grens met Israël inderdaad is overgenomen door de islamisten, ontstaat er een belangrijke strategische verandering. De Syrische president Bashar al-Assad heeft weliswaar een grote hekel aan Israël, maar hij deed ook zijn best het grensgebied in stand te houden, conform het akkoord. Maar het al-Nusrafront en andere islamitische terreurorganisaties hebben geen boodschap aan internationale verdragen.

Dat hoeft overigens niet te betekenen dat er op korte termijn gevechten zullen uitbreken tussen de Israëlische Bashandivisie op de Golan en de strijders voor Allah. De Syrische rebellen geven namelijk prioriteit aan het ten val brengen van het bewind van president Assad.

Hoewel Assad de steun heeft van Iran, het Libanese Hezbollahleger en Rusland, lijkt de situatie voor de Syrische president niet goed. De Islamitische Staat (IS) veroverde deze week de luchthaven al-Taqa in de provincie Raqqa. Door de bezetting van Raqqa heeft IS het kalifaat verder versterkt. Raqqa biedt de IS nu de mogelijkheid verdere aanvallen uit te voeren.

Zuid-Syrië

Als IS gebieden verovert, verjaagt deze organisatie de leden van andere oppositiegroepen. Zo ook die van het al-Nusrafront, die een heenkomen zochten in Zuid-Syrië, bij de grens met Israël. Ook andere islamisten sloten zich bij hen aan. Er zijn zelfs onbevestigde berichten dat zich al IS strijders in de buurt van de grens met Israël bevinden.

Pas als het de islamisten is gelukt heel Syrië onder controle te krijgen, zal de aandacht zich verplaatsen naar de strijd tegen Israël. Het bestaan van deze staat is en blijft immers in hun ogen een gruwel.

Dat wil niet zeggen dat de Israëlische Bashandivisie de komende tijd niet uiterst paraat dient te zijn. De islamisten zullen het mogelijk niet kunnen laten om af en toe een terreuraanslag te plegen.

Op deze wijze zal Israël meer dan nu al het geval is een front blijven van de vrije westerse wereld tegen de meedogenloze fanatici die dromen van een groot islamitisch rijk.

Elke zaterdag in het Reformatorisch Dagblad: Israël Ingezoomd. Commentaar op gebeurtenissen in Israël vanuit Israël. 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close