Netanyahu: ‘Bezetting Gaza niet uitgesloten’

Het staakt-het-vuren akkoord tussen Israël en de islamitische Hamasbeweging in Gaza dat vorige week dinsdag van kracht werd, houdt tot nu toe stand. Israëlische zegslieden zeggen dat Hamas een zware klap is uitgedeeld, maar vele burgers zijn teleurgesteld.

“Hamas werd hard geslagen”, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu vorige week woensdag op een persconferentie. “Het kreeg niets van de dingen waar het om vroeg.”

Hij voegde eraan toe dat hij bij het begin van de operatie twee doelen voor ogen had: Hamas een zware slag toebrengen en een lange periode van rust bereiken. Volgens hem is het eerste gelukt. Of Israël het tweede ook zal krijgen, moet nog blijken. Maar het feit dat Israël de grenzen controleert en zo de herbewapening van Hamas kan tegenwerken, vergroot de kans dat Netanyahu ook in het tweede succesvol is.

Burgers

In Gaza vielen in de 50 dagen lange oorlog 2104 doden, aldus het VN-Coördinatiebureau voor Humanitaire Zaken OCHA. Daarvan zijn volgens een voorlopig onderzoek van deze organisatie 1462 burgers, waaronder 495 kinderen. Premier Netanyahu zei echter dat circa 1000 van de doden terroristen waren.

Verder meldt OCHA dat de huizen van 100.000 Gazanen verwoest of zwaar beschadigd werden. De bewoners hebben voor lange tijd opvang nodig. Aan de Israëlische kant vielen 72 doden, waarvan 64 soldaten.

Het Israëlische leger liet weten dat het 32 tunnels verwoestte en meer dan 5000 doelen aanviel. Terreurgroepen schoten ruim 4300 projectielen naar Israël.

‘Belangrijke stap’ 

Ondanks deze cijfers vierden Hamas supporters vorige week “de overwinning”. Hamaschef Khaled Mashaal, zelf in Qatar, beloofde de Palestijnen tijdens een persconferentie in Doha dat “het verzet” niet zal stoppen en dat Hamas nooit de wapens op zal geven. De afgelopen Gazaoorlog was een “belangrijk station op weg naar bevrijding.”

Aan de Israëlische zijde ontbrak een feeststemming. Uit een poll voor Channel 10 TV bleek dat een groot deel van de bevolking vond dat Netanyahu niet ver genoeg ging met de operatie. Van de ondervraagden gelooft namelijk 75 procent dat hij Hamas omver had moeten werpen.

Een poll voor de Channel 2 TV liet zien dat 29 procent van het publiek gelooft dat Israël Hamas versloeg, terwijl 59 procent dacht dat dat niet het geval was. Terwijl op 23 juli nog 82 procent van de bevolking tevreden was over Netanyahu, was dat vorig week geslonken naar 32 procent.

Agenda

In een klaarblijkelijke poging de schade aan zijn reputatie te herstellen, zei Netanyahu de afgelopen dagen in interviews met de grote Israëlische televisiezenders dat een omverwerping van het Hamas regime niet van de agenda verdwenen is. “Ik kan niet uitsluiten dat we Gaza zullen bezetten,” aldus Netanyahu.

Het Israëlische dagblad The Jerusalem Post meldde dat het staakt-het-vuren akkoord bepaalt dat de Palestijnse Autoriteit de poging gaat leiden de Gazastrook weer op te bouwen. Dat zal het doen met donorgeld van de Europese Unie, Qatar, Turkije en mogelijk ook Saudi-Arabië.

Israël zal naar verwachting de zone langs de grens waar Palestijnen niet mogen komen, verkleinen van 300 naar 100 meter. De zone waar Palestijnse vissers mogen vissen wordt eerst vergroot van circa 5 kilometer naar 10 kilometer en daarna naar 19 kilometer.

Israël en Hamas gaan in de toekomst verder onderhandelen over resterende geschilpunten. Israël zal in ruil voor de heropbouw van Gaza de demilitarisering van dat gebied eisen. Ook zullen de vrijlating van Palestijnse gevangenen die gearresteerd werden naar de kidnap van drie Israëlische tieners in juni en de aanleg van een lucht-en zeehaven voor Gaza ter sprake komen.