Hamas enorm populair door Gazaoorlog 

Amerikanen op de been in Washington om steun te betuigen aan de burgers van Gaza. Foto:  Stephen Melkisethian, CC Flickr.
Amerikanen op de been in Washington om steun te betuigen aan de burgers van Gaza. Foto:
Stephen Melkisethian, CC Flickr.

De populariteit van Hamas onder de Palestijnen is enorm gestegen door de oorlog die deze beweging de afgelopen weken voerde met Israël.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Palestijnse Centrum voor Beleid en Onderzoek in Ramallah van dr. Khalil Shikaki dat eind augustus is uitgevoerd onder 1270 Palestijnen in Gaza en op de Westoever.

Van de ondervraagden zei 61 procent dat ze zouden stemmen op de leider van Hamas in de Gazastrook, Ismail Haniyeh, als er verkiezingen zouden worden gehouden. Slechts 32 procent geeft de voorkeur aan de leider van de Palestijnse Autoriteit op de Westoever, Mahmoud Abbas. In juni nog kreeg Abbas de meeste steun.

Een meerderheid van 79 procent van de Palestijnen is van mening dat Hamas de oorlog gewonnen heeft. Slechts 3 procent acht Israel de winnende partij en 17 procent denkt dat beide partijen verloren hebben.

Het afschieten van raketten op Israël wordt gesteund door 86 procent van de Palestijnen als de blokkade van Gaza niet wordt opgeheven. Overigens gelooft 60 procent dat Hamas geen raketten afschiet vanuit bevolkt gebied, terwijl 30 procent zegt dat dat wel het geval is. Ruim tweederde deel van de Palestijnen vindt dat Hamas Israëlische burgers niet hoeft te waarschuwen voordat het raketten afschiet op bepaalde doelen in Israël.

Iets meer dan de helft van de Palestijnen gelooft dat de kansen op hervatting van de vredesbesprekingen klein tot ‘niet-bestaand’ zijn. Over de tweestatenoplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen is het publiek verdeeld: 49 procent steunt deze en 50 procent is erop tegen.

Een meerderheid van 53 procent denkt dat “gewapende confrontatie” de beste manier is om een Palestijnse staat naast Israël te bereiken, terwijl 22 procent de onderhandelingen en 20 procent “niet-gewelddadig verzet” de beste methode acht.

Dit artikel verscheen ook in RD.nl

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close