‘Eerst de Joden, dan de christenen’

Naast de tramrails in de Jaffawinkelstraat in Jeruzalem kwam ik een Armeense historicus tegen die ik al jaren ken. „Je moet niet vergeten: nu haten ze de Joden”, zei hij, „straks haten ze de christenen.”

Hij had het over Europa. De haat tegen Israël die de afgelopen weken bleek, sloeg dikwijls door in haat tegen de Joden. Volgens hem zullen radicale moslims straks ook de christenen in Europa vervolgen.

In het Midden-Oosten hebben we dat al kunnen zien. Na de oprichting van de staat Israël vluchtten Joden weg uit de Arabische landen. Velen kwamen in Israël terecht. En nu vindt er een exodus plaats van christenen uit gebieden waar ze 2000 jaar lang hebben geleefd. Ze hopen te emigreren naar westerse landen.

Maar die hebben ook problemen.

Parijs

Een van ’s werelds belangrijkste wetenschappers op het gebied van antisemitisme, prof. Robert Wistrich van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, was deze zomer in Parijs. Hij vertelde dat er in Frankrijk 500.000 tot 600.000 Joden leven. Zij vormen circa de helft van het aantal Joden in Europa.

Wistrich zei dat ook bij eerdere keren dat Israël zich verdedigde tegen terreur, er in Europa een uitbraak was van anti-Israëlisch en antisemitisch sentiment. Dat gold bijvoorbeeld voor de tweede intifada tussen 2000 en 2004. „Maar dit veroorzaakte niet dezelfde mate van wat ik acute angst noem. Een gevoel van: er is geen toekomst. Ze denken in het bijzonder aan hun kinderen en aan het soort Frankrijk waarin ze wonen. Het gevoel is dat het niet beter gaat worden, maar juist erger, mogelijk zelfs veel erger.”

Toch ziet Wistrich een beetje licht in de donkere Europese tunnel. De afgelopen jaren beginnen regeringskringen in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië zich immers langzaam maar zeker bewust te worden van het gevaar van de radicale islam en van de gevolgen daarvan voor de samenleving. Dat heeft te maken met het optreden van jihadisten, van wie er in Frankrijk zeker duizend zijn.

Late kant

Of de ontwakende Europese regeringen het tij nog kunnen keren, moet blijken. Misschien tijdelijk, maar het lijkt me aan de late kant. Joden hebben in elk geval een land waar ze heen kunnen gaan: naar Israël. De Israëlische regering is gewaarschuwd dat ze rekening moet houden met een massale immigratie uit Europa.

Een extra reden voor Europese Joden, vooral jongeren, om te vertrekken, is de economische malaise.

Of de haat zich in de toekomst ook tegen christenen zal richten, zal de toekomst leren. Christenen zouden er in elk geval goed aan doen rekening te houden met het aanbreken van tijden die moeilijker worden. De problemen zullen in de toekomst waarschijnlijk niet alleen komen van zich liberaal noemende politici die de rechten van christenen willen inperken. Als de trend doorzet, kunnen ook christenen in Europa straks grote problemen verwachten van de radicale islam.

Eke week in het Reformatorisch Dagblad: Israël Ingezoomd. Commentaar op gebeurtenissen in Israël vanuit Jeruzalem. 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close