Belder: Europa gebaat bij samenwerking met JNF 

Belder. Foto: © Alfred Muller
Belder. Foto: © Alfred Muller

SGP-Europarlementariër Bas Belder gelooft dat de Europese Unie baat kan hebben bij een samenwerking met het Joods Nationaal Fonds in Israël. Zij hebben veel ervaring opgedaan bij ondermeer de toepassing van de wetenschap bij de landbouw, het waterbeheer, het behoud van bossen en het tegengaan van erosie.

Belder zei dat gisteren tijdens een bezoek aan Israël op uitnodiging van het JNF, dat maandag begon en vandaag werd afgerond. Belder is voorzitter van de Israël delegatie van het Europees Parlement en tevens lid van de commissies voor Landbouw en Buitenlandse Zaken.

Hij kan zich voorstellen dat het Europese Parlement met een speciale delegatie komt om te zien wat Europeanen kunnen leren van het JNF. Een delegatie van het JNF bracht eerder dit jaar een bezoek aan het Europees Parlement.

Hij vertelt dat het JNF 13 procent van het land in Israël beheert. Het heeft een contract met de staat, werkt voor het algemeen welzijn en biedt ook Arabieren werk. Ook heeft hij gezien dat de Israël delegatie van het parlement de kans krijgt om via het JNF dicht bij de burgers te komen. “We dienen te kijken naar wat er in de maatschappij gebeurt en tegelijkertijd zoals altijd vergaderingen te blijven voeren met de Knesset, Buitenlandse Zaken en denktanks.”

De Europarlementariër heeft ook een ontmoeting gehad met Knessetlid voor de Arbeiderspartij professor Avishay Braverman, die de nieuwe voorzitter is geworden van de Knesset delegatie voor de EU. Braverman is van plan veel aandacht te besteden aan de contacten met het parlement en hoopt in de herfst naar Brussel te komen om de band met Europa te verstevigen.

Belder waarschuwt ervoor dat Europa dreigt af te glijden naar wat op een boycot lijkt. “Europa heeft een bepaald concept van een tweestatenoplossing en het meent Israël de weg te moeten wijzen. Als het vredesproces [tussen Israël en de Palestijnen] stagneert, dan wordt dat toegeschreven aan Israël. Maar voor het vredesproces zijn twee partijen nodig.”

Hij vraagt zich af of de Raad van ministers de maatregelen heeft goedgekeurd, die in Brussel tegen Israël bedacht worden. Nu bijvoorbeeld heeft de EU een importverbod ingesteld van veel melk – en vleesproducten uit de Westoever, officieel om gezondheidsredenen. “Op deze wijze wordt Israël als het ware gedwongen een bepaalde oplossing te accepteren.”

Belder blijft tot medio oktober voorzitter van de Israël delegatie in het Europees Parlement. Dan draagt hij zijn functie over aan een collega. Hij hoopt echter als vice-voorzitter verder te gaan en zo mede invloed te hebben op de agenda. Ook van 2004 tot 2009 was hij vice-voorzitter.

Dit artikel verscheen ook in RD.nl

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close