Ontmoeting met een Syrische activist

Dr. Mohamad Kamal Al-Labwani: naar een democratisch Syrië. Foto: © Alfred Muller
Dr. Mohamad Kamal Al-Labwani: naar een democratisch Syrië. Foto: © Alfred Muller

Als we aan de Syrische oppositie denken, denken we al snel aan bebaarde mannen met grote vuurwapens die op regeringstroepen of andere rebellen schieten. Ze zijn geen haar beter dan de supporters van de wrede dictator Bashar Assad. Misschien zijn ze zelfs nog erger, want de ergste extremisten onder hen slaan sommigen aan het kruis en schieten krijgsgevangenen in de nek.

Maar er zijn ook anderen. De Syrische oppositie is namelijk enorm verdeeld. Er zijn gematigde Syriërs, die een beschaafd, democratisch land willen opbouwen dat in vrede naast Israël leeft. Een van hen was deze week te gast bij de persclub in Jeruzalem.

De bekende Syrische dissident dr. Mohamad Kamal Al-Labwani beseft dat hij een risico nam door naar Israël te reizen. Maar hij is iemand die origineel en onafhankelijk denkt en handelt. Hij probeerde de democratie te bevorderen in Syrië.

Gevangenissen

Door zijn afwijkende politieke denkbeelden heeft hij 14 jaar lang Syrische  gevangenissen aan de binnenkant kunnen bekijken. Tenslotte gaf Zweden hem politiek asiel. Dit jaar trok hij zich terug uit alle Syrische oppositiegroepen in het buitenland om zelfstandig steun te zoeken voor zijn droom van een vreedzaam Syrië.

Hij vertelde dat Syrië een kunstmatige, multiculturele staat is, gevormd uit allerlei minderheden. De dictatuur maakte een einde aan het vreedzaam samenleven en terroristen stroomden het land binnen.

Volgens hem is circa 40 procent van Syrië onder bewind van de Islamitische Staat en 40 procent onder het bestuur van de troepen van Assad. In de rest van het land zijn andere groepen de baas. Dat IS bijna de helft van zijn land onder controle heeft, zegt volgens hem niet zoveel. Buitenlanders en criminelen sluiten zich bij IS aan. “IS is de vijand van het volk”, stelde hij.

Speciaal visum 

Nu is hij in Israël voor een 10-daags bezoek om te praten met gewone burgers en politici van regeringspartijen en oppositie. Een Israëlische vriend hielp hem te komen en de regering gaf hem een speciaal visum, want een Syriër kan niet zomaar naar Israël reizen. Hij bezocht het Holocaust Museum Yad Vashem, en betreurt dat de misdaden tegen de mensheid nog steeds doorgaan. Hij gelooft echter dat Israëli’s de ernst van bloedbaden inzien.

Hij vraagt niet van de Israëliërs zich bij de Amerikaanse coalitie tegen IS aan te sluiten, maar wel dat zij iets anders doen. “We hebben een veilige zone nodig om de natie te herstarten en te reorganiseren. Laat Israël erover nadenken hoe ze kunnen helpen.”

Het is mooi dat Al-Labwani het denkvermogen van Israëliërs zo hoog acht, maar eerlijk gezegd acht ik de kans klein dat zij oplossingen kunnen bedenken voor de Syrische jungle. Toch gaf de ontmoeting enige hoop. Als de extremisten in de toekomst aan de kant gezet worden, kan er misschien een nieuw Syrië ontstaan dat een positieve rol speelt in de wereld.

Israël Ingezoomd: elke week commentaar op gebeurtenissen in Israël en omgeving vanuit Jeruzalem in het RD.nl

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close