Israël telt weinig vluchtelingen. Hoelang nog?

Syrische vluchtelingen in het Rabaa al Sarhan registratie centrum in Jordanië. Foto: UNHCR / J.Kohler.
Syrische vluchtelingen in het Rabaa al Sarhan registratie centrum in Jordanië. Foto: UNHCR / J.Kohler.

Het aantal ontheemden in de wereld heeft recordhoogten bereikt. De UHNCR, het VN-agentschap voor vluchtelingen, stelt in zijn jaarrapport over 2013 dat er in dat jaar 51,2 miljoen mensen gedwongen ontheemd waren. Vorig jaar verlieten per dag gemiddeld 32.200 mensen hun huis om elders onderdak te zoeken. Van de vluchtelingen verbleef 86 procent in de ontwikkelingslanden. De landen die de meeste vluchtelingen telden, waren respectievelijk Pakistan, Iran, Libanon, Jordanië en Turkije.

De meeste ontheemden dromen ervan een stabiel en modern land te bereiken. Dat kan ik me voorstellen. Welk laag betaald werk vluchtelingen ook in een westers land krijgen, ze zullen altijd vele malen beter beloond worden dan de familieleden die achterblijven – als die nog in leven zijn. En mocht er geen werk zijn, dan zijn de kansen op veiligheid, een dak boven het hoofd, maaltijden en medische zorg heel goed in een westers land.

Midden-Oosten

Veel ontheemden komen momenteel uit het Midden-Oosten. Naar schatting hebben 3 tot 4 miljoen Syriërs en 750.000 Irakezen hun land inmiddels verlaten. Daar zijn de miljoenen ontheemden in eigen land dus nog niet bijgerekend.

Israël heeft tot nu toe geen grote vluchtelingenstromen te verwerken gekregen. Volgens de UHNCR telde Israël begin dit jaar 56.000 asielzoekers en vluchtelingen. Het aantal vluchtelingen in Israël kan echter binnen afzienbare tijd aanzienlijk toenemen, stellen twee wetenschappers van de Haifa-universiteit, prof. Arnon Soffer en dr. Anton Berkovsky.

De wetenschappers verwachten met name een stroom vluchtelingen vanuit Jordanië. Door de oorlogen in Irak en Syrië zijn er inmiddels 1,5 miljoen vluchtelingen in het hasjemitisch koninkrijk terechtgekomen. Dat drukt enorm zwaar op de eigen bevolking van 6,5 miljoen man.

Onder de migranten in Jordanië bevindt zich volgens Soffer en Berkovsky ook een groep aanhangers van extremistische groepen als de Islamitische Staat (IS). Andere vluchtelingen verkeren fysiek en mentaal in zo’n slechte toestand dat ze gemakkelijk door radicale groepen gerekruteerd kunnen worden.

Drie scenario’s 

De onderzoekers denken dat er slechts drie scenario’s voor Jordanië zijn. In het beste geval zal grootscheepse steun uit westerse landen het land helpen de stabiliteit te bewaren. De tweede mogelijkheid is dat het koninkrijk in elkaar zakt en dat er een burgeroorlog uitbreekt, net als in Syrië. In dat geval is het mogelijk dat de Palestijnse meerderheid in het land zal proberen de macht over te nemen. Het derde scenario is dat de Islamitische Staat zal proberen in grote delen van Jordanië de baas te worden.

Bij de laatste twee scenario’s kan een aanzienlijk deel van de honderdduizenden vluchtelingen proberen Israël binnen te komen. Dat is volgens Soffer gevaarlijk voor Israël. Hij concludeert daarom dat het land zich zo snel mogelijk voor moet bereiden op de komst van een nieuwe golf migranten.

Israel Ingezoomd: elke zaterdag commentaar vanuit Jeruzalem op gebeurtenissen in Israël en omgeving.