‘Geen gebed christenen bij Tempelberg’

De trappen aan de zuidzijde van de Tempelberg hebben eerder gediend voor bijeenkomsten van christenen.  Foto: © Alfred Muller
De trappen aan de zuidzijde van de Tempelberg hebben eerder gediend voor bijeenkomsten van christenen. Foto: © Alfred Muller

JERUZALEM – De Internationale Christelijke Ambassade te Jeruzalem (ICEJ) heeft een brief gestuurd aan de opperrabbijnen in Israël om uit te leggen wat de bedoeling is van een gebedsbijeenkomst die op 15 oktober gepland staat naast de Tempelberg. Dat heeft de woordvoerder van de ICEJ, David Parsons, gezegd.

De sefardische opperrabbijn Yitzhak Yosef en de asjkenazische opperrabbijn David Lau hebben op 16 september in een open brief de Israëlische autoriteiten opgeroepen de gebedsbijeenkomst te voorkomen. Ze verkeerden in de veronderstelling dat ook Joden voor de bijeenkomst uitgenodigd waren en ze vreesden een poging hen te beïnvloeden.

De bijeenkomst moet plaatsvinden op de trappen in een archeologisch park aan de zuidzijde van de Tempelberg. Deze trappen leidden naar de poorten van de Tweede Tempel, die in het jaar 70 door de Romeinen werd verwoest. De plek heeft eerder gediend als gebedsplaats voor christelijke groepen.

Parsons zegt het gaat om een volstrekt christelijke bijeenkomst, waarvoor alleen christenen uitgenodigd zijn die meedoen aan de christelijke viering van het Loofhuttenfeest, dat de ICEJ elk jaar organiseert. “De gebedsbijeenkomst was nooit bedoeld als een interreligieus evenement.”

Parsons zegt dat de evenementen die tijdens het feest gehouden zullen worden, normaal gesproken alleen voor christenen bestemd zijn. De uitzondering is een avond waarbij ook Israëlische gasten zijn uitgenodigd. De ICEJ heeft echter geen missionaire bedoelingen.

De handelwijze van de opperrabbijnen viel helemaal verkeerd bij de organisatie voor godsdienstvrijheid in Israël, Hiddush. De directeur van Hiddush, de Reform rabbijn en advocaat Uri Regev, heeft de procureur-generaal van Israël, Yehuda Weinstein, gevraagd een onderzoek te openen naar de opperrabbijnen. Deze hebben volgens Regev mogelijk strafbare feiten gepleegd tegen de godsdienstvrijheid en openbare orde. Hij vroeg ook premier Benjamin Netanyahu en de minister van Religieuze Diensten, Naftali Bennett, zich te distantiëren van de pogingen het gebed te voorkomen.

“Het is nu duidelijk dat de groeiende radicalisering van het Israëlische religieuze establishment en de ultra-orthodoxe kringen Israël in een oorlog betrekt tegen het christendom en in een confrontatie met de christelijke wereld”, aldus Regev in een persverklaring van Hiddush.

Hiddush meldt ook dat de extremistische ‘Derech Emunah’ (de weg van het geloof) en andere rabbijnen de strijd hebben aangebonden tegen de gebedsbijeenkomst. Zij hebben een proclamatie uitgegeven getiteld  “maak geen verbond met hen en toon hen geen genade.”

Hiddush zegt verder dat de opperrabbijnen in hun brief schreven dat het doel van de organisatoren van de gebedsbijeenkomst is om “hun klauwen in de Stad en in het Heilige Land te zetten en onze Joodse broeders af te snijden van het land van de levenden.”

Parsons zegt dat hij niets meer heeft gehoord van de opperrabbijnen nadat de ICEJ de brief had geschreven en dat de ICEJ erop rekent dat de bijeenkomst gewoon doorgaat.

(Dit artikel verscheen ook in het RD.nl op 3 oktober 2014)

%d bloggers liken dit: