Israëls economie na de Gazaoorlog

De Israëlische economie is in het derde kwartaal van dit jaar voor het eerst in vijf jaar gekrompen. Dat blijkt uit de cijfers die het Israëlische Bureau voor Statistiek onlangs heeft bekendgemaakt.

De 50-dagen durende oorlog afgelopen zomer tussen het Israëlische leger en de Hamas en andere islamitische milities in de Gazastrook veroorzaakte de teruggang van 0,4 procent van het Bruto Binnenlands Product.

Door de oorlog gaf het publiek minder uit in winkelcentra en restaurants. Het aantal aantal toeristen dat Israël bezocht drastisch af. Insiders verwachten dat het aantal toeristen in 2014 zal dalen met 7 procent in vergelijking met vorig jaar, terwijl oorspronkelijk werd gerekend op een topjaar.

Export 

Ook in de export – 40 procent van het Bruto Binnenlands Product – waren de gevolgen te merken. Ohad Cohen van het Israëlische ministerie van Economische Zaken neemt de teruglopende export in het derde kwartaal echter laconiek op. “Elke keer als er een militair conflict plaatsvindt – en daarvan hebben we er vier gehad in de afgelopen tien jaar – neemt de export af. Maar daarna is er steeds een herstel. Dit jaar verwachten we een exportgroei van 2,2 tot 2,3 procent, terwijl we eerst 3 procent verwachtten.”

Van veel groter belang voor de Israëlische economie dan een militair conflict is de wereldeconomie en de fiscale en monetaire politiek van eigen regering, aldus Cohen.

De waarde van Israëls export is ongeveer 90 miljard dollar per jaar. Het land exporteert voor ongeveer 60 miljard aan goederen, terwijl er 30 miljard wordt verdiend aan het leveren van diensten.

Cohen zegt dat op het ogenblik ongeveer 60 procent van de exportgoederen bestemd zijn voor Europa en de Verenigde Staten. Azië neemt nu 25 procent van Israëls exportproducten af, terwijl dat 12 jaar geleden nog maar 13 procent was.

Hij wijst erop dat Israëlische bedrijven op de Nasdaq genoteerd zijn. Daar staat de Amerikaanse staat Californië bovenaan, gevolgd door China, terwijl Israël en Canada om de derde plaats strijden. “Er staan meer Israëlische bedrijven op de Nasdaq dan uit heel Europa”, zegt hij.

Handel met Rusland 

Zijn collega Ehud Gonen van het ministerie van Economische Zaken zegt dat de handel met Rusland niet is beïnvloed door sancties die Rusland en andere landen tegen elkaar heffen. Het enige probleem is dat Israëlische exporteurs van landbouwproducten meer competitie ondervinden op de Europese markt. Daar zijn nu namelijk meer landbouwproducten.

De Israëlische export naar Rusland bedroeg in 2013 ruim een miljard dollar, oftewel circa twee procent van de totale Israëlische export.

De Israëlische regering moedigt bedrijven al vier jaar lang aan nieuwe markten te vinden in Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Dit heeft echter niets te maken met de sancties tegen Rusland of de Europese houding tegenover producten uit de nederzettingen.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close