Omvang emigratie Franse Joden onzeker 

Ook de aandacht van Israëliërs was de laatste dagen volop op Frankrijk gericht. De ontwikkelingen in Frankrijk en andere Europese landen kunnen namelijk grote gevolgen krijgen voor Israël.

De vraag is of Israël een massale immigratie uit Frankrijk en andere Europese landen kan verwachten. In Frankrijk wonen minstens 500.000 Joden. Dat is ongeveer de helft van de 1,2 miljoen Joden in Europa.

Aantal moslims

In Frankrijk bevindt zich ook het grootste aantal moslims in Europa. De schattingen lopen uiteen van 5 tot – als de illegaal aanwezigen worden meegerekend – 8 miljoen. Na de anti-Joodse rellen in Parijs in de zomer van vorig jaar vreesden vele Joden al dat het erger zou worden. De aanslag vorige week op de kosjere supermarkt Hyper Cacher kwam dus niet onverwacht

Vorig jaar verwisselden 7500 Franse joden een bestaan in de republiek voor een bestaan in de Joodse staat. Mogelijk worden dat er dit jaar 15.000 of meer. De krant Haaretz meldde dat zich in Parijs wekelijks 150 burgers bij het Joodse Agentschap laten registreren voor informatie over emigratie naar Israël, sinds vorige week vrijdag waren dat er 2000. Sommige Franse Joden overwegen ook naar andere westerse landen te vertrekken.

Groot verlies 

De massaemigratie van Franse Joden zou voor de Franse republiek een groot verlies betekenen. ‘Frankrijk zonder Joden is geen Frankrijk’, zei premier Manuel Valls. De republiek faalt als ze een bepaalde bevolkingsgroep geen veilig bestaan meer kan bieden.

Voor Franse Joden is emigratie geen eenvoudige keus. Het is een grote stap, die ze niet zomaar in een keer nemen, ook niet na de opleving van antisemitisme en de aanslagen op Joodse doelen in de afgelopen jaren. Vertrek betekent het loslaten van een cultuur, vrienden, soms familieleden, werk en een woonomgeving.

Ook in Israël is het leven niet eenvoudig. Immigranten moeten het Hebreeuws onder de knie zien te krijgen en erin slagen een goede baan te vinden. Dat wil zeggen: een baan die meer oplevert dan de maandelijkse huur of hypotheeklast.

Veiligheidsproblemen

En dan heeft Israël zijn eigen veiligheidsproblemen, zoals premier Benjamin Netanyahu nooit moe wordt te benadrukken. Ook in het Midden-Oosten ligt de radicale islam overal om de loer. In de ogen van zowel radicale soennieten als radicale sjiieten is Israël een kwaad dat dient te verdwijnen.

Ook in Israël lopen burgers het risico het leven te verliezen bij terreuraanslagen. Periodiek breekt er een oorlog uit met Hamas met bijbehorende raketregen en ook Hezbollah kan de grote steden in Israël bestoken met raketten. Verder lijkt de nucleaire opmars van Iran niet te stoppen.

De immigratie naar Israël hangt ook af van toekomstige ontwikkelingen in Europa. Zal Europa erin slagen het aantal aanslagen drastisch terug te brengen en het antisemitisme beter te bestrijden? Of zullen aanslagen en antisemitische uitbarstingen straks aan de orde van de dag zijn? Gelukkig zijn er tekenen dat een aantal Europese leiders zich steeds beter bewust worden van het gevaar dat de radicale islam inhoudt.

(Elke week commentaar op gebeurtenissen in Israël en omgeving vanuit Israël zelf in de rubriek Israël Ingezoomd in RD.nl.)

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close