Weinig te vrezen van het Internationaal Strafhof

Israëlische politici hebben woedend gereageerd op het besluit vorige week van aanklager Fatou Bensouda van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag om een voorlopig onderzoek in te stellen naar mogelijke oorlogsmisdaden in Gaza. Ook kan het ICC de bouw in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever onderzoeken. Israël heeft waarschijnlijk echter niets te vrezen van het hof in Den Haag.

Het Statuut van Rome, dat ten grondslag ligt aan het hof, stelt dat het hof is opgericht in verband met slachtoffers van „ernstige misdaden die het geweten van de mensheid diep choqueren.” Is er sprake van dergelijke misdaden?

2100 doden

Volgens Palestijnse bronnen was van de ruim 2100 doden tijdens de laatste Gazaoorlog ongeveer driekwart burger; volgens het Israëlische leger ongeveer de helft. Hoewel het Israëlische leger fouten heeft gemaakt, zal het moeilijk zijn om aan te tonen dat het moedwillig burgers heeft gedood. Als Israël dat had willen doen, was het aantal burgerdoden tientallen malen hoger geweest.

Israël zal – mocht dat in een later stadium nodig zijn– makkelijk kunnen aantonen dat het juist heeft geprobeerd burgerslachtoffers te voorkomen. Het leger heeft bijvoorbeeld de Gazanen gewaarschuwd bepaalde gebieden te verlaten. Het is eveneens makkelijk aan te tonen dat islamisten in Gaza juist hun uiterste best deden om burgers in Israël te doden. Militante organisaties schoten hun projectielen af op Israëlische dorpen en steden. Dat er daarbij in Israël weinig slachtoffers vielen was te danken aan het verdedigingssysteem Iron Dome.

Nederzettingen

Blijft de Palestijnse klacht over de nederzettingen. Welnu, men kan van alles tegen hebben op de Israëlische bouw aan de andere kant van de grens van 1967, maar iemand die beweert dat de bouw van huizen in de Jeruzalemse wijk Ramat Shlomo of de stad Ariel in Samaria wreedheden zijn die het geweten van de mensheid choqueren, maakt zichzelf belachelijk.

Ook zal het hof zijn bevoegdheden te buiten gaan als het uitspraken doet over de nederzettingen. Als het hof zegt dat de Joodse wijken in Oost-Jeruzalem in Palestina liggen, bepaalt het de grens tussen Israël en een staat die mogelijk in wording is. Maar grensbepaling is een zaak van de politiek: beide partijen dienen het daarover eens te worden.

Punten scoren

Alles lijkt er dus op dat het vooronderzoek van het strafhof nergens toe zal leiden. Waarom reageren Israëlische politici dan toch zo heftig? Geen land vindt het leuk om onderzocht te worden. Ook kan het zijn dat bepaalde politici punten willen scoren bij het Israëlische publiek, dat op 17 maart moet stemmen.

Bovendien is de afloop niet helemaal zeker. Sommige VN-instituten hebben namelijk getoond dat de daden van Israël zwaarder wegen dan die van andere landen. Dat kan het hof ook doen. Maar daarmee zal het overigens wel zijn reputatie verwoesten, net als enkele andere VN-instituten gedaan hebben met hun ziekelijke obsessie met Israël.

Foto boven: Joodse wijken in het noordoosten van Jeruzalem. Wreedheden die het geweten van de mensheid choqueren? © Alfred Muller

Elke week in RD.nl ‘Israël Ingezoomd’. Informatief, analyserend, opiniërend, kort. Altijd met foto.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close