Kans op confrontatie tussen Israël en Hezbollah aanwezig

Soldaten houden de wacht aan de grens met Libanon. Foto: © Alfred Muller
Soldaten houden de wacht bij het dorp Ghajar aan de grens met Libanon. Foto: © Alfred Muller

De noordgrens van Israël is na de oorlog tussen Israël en Hezbollah in 2006 vrij rustig gebleven. De laatste dagen lijkt de situatie echter te veranderen. De kans op een confrontatie tussen Israël en Hezbollah is aanwezig.

De huidige ronde van escalaties begon op zondag 18 januari, toen Israël volgens de internationale media een raket afschoot bij Quneitra in Syrië op militairen van het Hezbollahleger en het Iraanse leger.

Daarbij kwamen zes Libanese Hezbollah strijders en zes Iraanse militairen om. Tot de slachtoffers behoorden Jihad Mughniyeh, de zoon van de vroegere Hezbollah topman Imad Mughniyeh en een aantal Iraanse militairen, waaronder generaal Mohammed Ali Allah-Dadi van de Iraanse Revolutionaire Garde.

Al-Nusra Front

Allah-Dadi zou in Syrië geweest zijn om het regime van Assad te helpen in de burgeroorlog tegen de rebellen van het soennitische al-Nusra Front,  dat verbonden is met al-Qaeda. Maar volgens professor Efraim Inbar, de directeur van het BESA centrum voor Strategische Studies van de Bar-Ilan Universiteit, ging het daar niet om.

“Er is sprake van een verandering in de status quo”, zegt Inbar. “We hebben ontdekt dat Hezbollah en Iran proberen een nieuw gezamenlijk front op te richten. Israël is niet bereid een nieuw front te accepteren op de Golanhoogte. Dit heeft onze houding tegenover het Assad regime veranderd.”

Een confrontatie met Israël lijkt momenteel onlogisch, want Syrië heeft genoeg problemen met de eigen burgeroorlog. Maar een mogelijkheid is dat Assad de aandacht daarvan af wil leiden.

Wraak 

Hezbollah zwoor wraak. Dinsdag werden er  al twee raketten op de Golanhoogte afgeschoten. Maar de echte vergelding kwam blijkbaar pas op woensdag, toen bij het dorp Ghajar bij de grens met Libanon twee ongepantserde militaire auto’s werden geraakt . Twee soldaten verloren het leven en zeven raakten gewond.

Voor Israël vormt Hezbollahs leger een groot gevaar. Het beschikt namelijk over tienduizenden raketten, die grote delen van Israël kunnen bereiken. In 2006 voerden het Hezbollahleger en het Israëlische leger oorlog.

Sjiitische as

Naast Hezbollah is het sjiitische Iran bondgenoot van Syrië . Iran probeert een sjiitische as op te richten die van Iran door het zuiden van Irak en Syrië naar Libanon loopt. Ook zijn de sjiieten er nu in geslaagd hun invloed te vergroten in Jemen, waar de sjiitische Houthi’s  de afgelopen dagen de macht lijken te hebben overgenomen. Jemen is strategisch belangrijk.

De sjiieten kunnen ook rekenen op steun van het bewind van de Russische president Vladimir Putin. Rusland heeft namelijk een marinehaven in de stad Tartus in Syrië.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close