Deining om voorgenomen bezoek Netanyahu aan de Verenigde Staten

De Israëlische premier Netanyahu heeft besloten gehoor te geven aan de uitnodiging van de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Boehner, om op 3 maart een toespraak te houden. Netanyahu zal er dan bij het Huis op aandringen om nieuwe sancties in te stellen tegen Iran. Zijn voorgenomen bezoek zorgt al wekenlang voor deining.

De Likudleider komt naar de Verenigde Staten op een moment dat de P5+1 (de VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland) overleg voeren met Teheran over een deal. Die moet voorkomen dat Iran in korte tijd „uit kan breken.” Dat wil zeggen: kernbommen kan maken. In dat geval moeten deze landen de tijd hebben om daar wat aan te doen, desnoods militair.

Deal hard nodig 

De VS en de andere landen hebben een deal met Iran hard nodig voor allerlei zaken, waaronder de oorlog tegen de Islamitische Staat (IS). Iran behoort namelijk tot het sjiitische kamp, en de Islamitische Staat tot de soennitische zijde. Beide kampen zijn in een hevige strijd verwikkeld.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammad Javad Zarif, waarschuwde eerder deze maand tegenover het persagentschap AFP dat een akkoord alleen mogelijk is als de wereldmachten ophouden om druk op Teheran uit te oefenen. Ook zeiden Iraanse volksvertegenwoordigers dat de verrijking van uranium weer ten volle kan worden hervat als er nieuwe sancties volgen.

Wil Netanyahu alleen maar punten winnen bij het Israëlische electoraat? De peilingen voor de verkiezingen op 17 maart wijzen op een nek-aan-nekrace tussen de Arbeidspartij en Likud.

Het Witte Huis is witheet op Netanyahu, zo schreef dagblad Ha’aretz op grond van Israëlische en Amerikaanse bronnen. Een Israëlische functionaris was ervan overtuigd dat –mocht de Likudleider straks worden herkozen– Obama hem niet meer in het Witte Huis wenst te zien.

Excuus

Obama heeft in elk geval een prachtig excuus om Netanyahu niet binnen te laten: de president ontvangt geen leiders vlak voor verkiezingen. Netanyahu zelf was kort en krachtig over wat hem beweegt. „Als premier ben ik verplicht er alles aan te doen om te voorkomen dat Iran nucleaire wapens krijgt die gebruikt kunnen worden tegen Israël.”

Of Netanyahu’s bezoek aan de VS de gewenste vruchten af zal werpen, moet nog blijken. Als het helpt om een nucleair bewapend Iran te voorkomen, zal iedereen hem dankbaar zijn. Maar als het leidt tot een verslechtering van de relaties met het Witte Huis en Iran doorgaat met de nucleaire opmars, had het beter achterwege kunnen blijven.

Eén ding heeft de premier in elk geval bereikt: de ophef heeft eraan bijgedragen dat de aandacht op het Iraanse nucleaire programma is gevestigd. De onderhandelingen duren al jaren en er zijn geen aanwijzingen dat Iran van zijn nucleaire ambities afziet. Deze zullen, als Teheran niet wordt gestopt, straks mogelijk desastreuze gevolgen krijgen tot ver buiten het Midden-Oosten.

Elke week vanuit Jeruzalem: Israël Ingezoomd. Commentaar in RD.nl op gebeurtenissen in Israël en omstreken.