Goud op zeebodem

Duikers hebben op de zeebodem in de oude haven van Caesarea gouden munten gevonden. Ze meldden de vondst aan de Israëlische Oudheidkundige Dienst, die vervolgens eigen duikers zond met metaaldetectors.

De Israëlische wet verbiedt het illegaal verwijderen of verkopen van oudheden.

Het bleek op bijna 2000 munten te gaan uit de 9e tot en met 11e eeuw. De meeste munten zijn afkomstig uit het tijdperk van kalief Al-Hakim (996- 1021) en Al-Zahir (1021-1036). De munten werden geslagen in Egypte en Noord-Afrika.

De munten moeten afkomstig zijn van een gezonken schip. Het ging mogelijk om een schip dat het loon bracht voor een garnizoen soldaten die in Caesarea gelegerd was of belasting bracht die de plaatselijke bevolking aan de superrijke heersen van het kalifaat moesten betalen.

Documenten in de Cairo Geniza melden ook dat in de 11e en 12e eew gevangenen werden vrijgekocht die naar Egypte waren gevoerd. Daartoe behoorden ook Joodse gevangenen uit Ashkelon.

Foto’s: Israëlische Oudheidkundige Dienst.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3

7

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close