IS-supporters vallen Egyptisch leger aan 

Een aan IS verbonden islamitische groep heeft woensdag een zware aanval uitgevoerd op posities van het Egyptische leger in de Sinaï.

Gisteravond waren de gevechten nog aan de gang. Berichten over het aantal slachtoffers verschillen. Het leger maakte op de Egyptische staatstelevisie bekend dat er bij de gevechten meer dan honderd terroristen en zeventien soldaten omkwamen bij aanvallen op vijf militaire controleposten. Egyptische veiligheidsfunctionarissen zeiden echter ook dat zeker 64 militairen de dood vonden.

Veiligheidsbronnen zeiden dat het leger erin is geslaagd de omsingeling van de stad Sjeik Zuweid te doorbreken. Het leger zette ondermeer F-16’s in om de opstandelingen te bestrijden.

De jihadistische groep die de aanslag uitvoerde, Sinaï Provincie, liet weten dat hij meer dan vijftien posities aanviel en drie zelfmoordaanslagen uitvoerde. De groep heeft trouw gezworen aan IS.

Grensovergangen

Israël sloot de grensovergangen naar Egypte en de Gazastrook. Het Israëlische tv-station Kanaal 2 meldde vanmorgen echter dat een groep Israëlische toeristen naar de Sinaï vertrekt. „We praten daar niet over de politiek”, zei een van hen.

Israël heeft Caïro toestemming gegeven om het leger in het grensgebied te versterken. Het akkoord tussen beide landen bepaalt namelijk dat het aantal troepen beperkt moet zijn. Premier Netanyahu condoleerde gisteren de Egyptenaren met het verlies. Hij wees erop dat IS niet alleen aan de andere kant van de grens op de Golanhoogte met Syrië staat, maar ook in de Sinaï.

De islamitische Hamas in de Gazastrook heeft gisteren ook zijn troepen versterkt bij Rafah, de stad die op de grens tussen Gaza en Egypte ligt. IS dreigde deze week in een video het Hamasregime omver te werpen.

Hisham Barakat 

De aanslag kwam op de dag dag waarop de Egyptische aanklager Hisham Barakat werd begraven, die maandag het leven verloor bij een aanslag. Uit de gebeurtenissen van de afgelopen dagen blijkt dat de islamisten het bewind van de Egyptische president Sisi uitdagen. Sisi kwam twee jaar geleden aan de macht na een coup van het leger tegen president Morsi van de moslimbroederschap. Morsi is inmiddels ter dood veroordeeld.

Na de val van Morsi nam de invloed van islamisten in Sinaï toe. Zij genieten de steun van de locale bedoeïenen, die zich sociaal-economisch achtergesteld voelen.

Bij de poging van de Egyptische regering het noorden van de Sinaï onder controle te krijgen, zijn volgens onderzoeker David Schenker van het Washington Instituut sinds 2011 ongeveer 1000 militairen en politiemannen omgekomen.

Foto:

Een F-16 van de Amerikaanse luchtmacht. De Amerikaanse luchtmacht is actief in Irak in de oorlog tegen IS. U.S. Air Force photo/Tech. Sgt. Caycee Cook. Flickr CC. 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close