Geen politieonderzoek naar IS-pamfletten 

De Israëlische politie is  geen onderzoek gestart naar de IS-pamfletten die zouden zijn uitgedeeld in Jeruzalem waarin christenen met de dood worden bedreigd.

Dat zei de voorlichter voor de buitenlandse pers, hoofdinspecteur Micky Rosenfeld, op 9 juli.

Rosenfeld acht het echter niet uitgesloten dat andere veiligheidsinstanties een onderzoek zijn gestart. Die reageerden tot dusver niet op het verzoek informatie te leveren.

Ontmoetingen

Rosenfeld zei echter wel dat er momenteel bijna dagelijks ontmoetingen plaatsvinden tussen de politie en leiders van de kerken en christelijke gemeenschappen. „Dat is vanwege het feit dat er een toename bestaat van incidenten die plaats hebben gevonden tegen christelijke kerken en de bedreigingen die christelijke leiders en individuen hebben ontvangen.”

De politie heeft een verbindingsofficier aangesteld die speciaal voor de christelijke gemeenschap werkt. Deze moet proberen problemen te voorkomen en op te lossen.

Rosenfeld voegde er ook aan toe dat de Israëlische veiligheidsinstanties een stijging zien van het aantal mensen dat verbonden is met IS. „Ik kan bevestigen dat er een kleine hoeveelheid individuen en verdachten plannen naar Turkije en Syrië te gaan.”

Leerkrachten

Onlangs zijn er in Hura in de Negev zes bedoeïenen gearresteerd, waaronder vier leerkrachten, die IS doctrines verspreidden. Ook zijn Israëlische Arabieren die via Europa naar Syrie reisden aangehouden en in staat van beschuldiging gesteld.

De Palestijnse mensenrechtenactivist Bassam Eid zegt dat hij niemand kent die pamfletten heeft ontvangen. Hij voegde eraan toe dat er in Oost-Jeruzalem „veel gangsters” zijn. „De verspreiding van pamfletten in Oost-Jeruzalem wil niet zeggen dat IS bestaat in Jeruzalem.” Hij voegde eraan toe dat het de bedoeling kan zijn de Israëliërs meer bezorgd te maken of propaganda te verspreiden.

Een aantal bewoners in de wijken waar de pamfletten zouden zijn uitgedeeld zeggen niets te hebben ontvangen of van anderen te hebben gehoord dat ze iets hebben ontvangen.

Een militaire voorlichter zei dat Hezbollah in Libanon en Hamas in de Gazastrook de belangrijkste militaire uitdagingen zijn voor Israël. „IS is daarmee niet te vergelijken.”

Beeld: Hoofdinspecteur Micky Rosenfeld. Foto: ©  Alfred Muller

Een verkorte versie van dit artikel verscheen eerder deze maand op RD.nl.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close