Steeds meer wereldburgers op de vlucht voor geweld en armoede

Anders dan u misschien denkt, merken burgers in Nederland relatief weinig van een zeer groot probleem. Dat zijn de gevolgen van het feit dat 1 op de 122 wereldburgers zijn of haar huis heeft verlaten.

Zestig miljoen mensen waren eind vorig jaar ontheemd. Dat maakte het VN-agentschap voor vluchtelingen (UNHCR) onlangs bekend. Dat is het grootste aantal dat ooit is geteld. Ze zoeken in eigen land of in het buitenland een schuilplaats.

Alles wijst erop dat de stroom de komende jaren verder gaat toenemen. In de afgelopen jaren zijn er in Afrika, het Midden-Oosten, Europa en Azië namelijk 15 conflicten uitgebroken of opnieuw opgelaaid.

Rampzalige armoede

Syrië was vorig jaar de belangrijkste bron van vluchtelingen. De UNHCR berekende dat meer dan vier miljoen Syriërs hun land zijn ontvlucht. „De vluchtelingen verdienen de support van de wereld”, stelt de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen António Guterres. „Maar ze leven in slechte omstandigheden en ze zinken dieper weg in rampzalige armoede.”

Syrië zelf telt 7,6 miljoen ontheemden. Velen leven in moeilijke omstandigheden en ze verblijven op plaatsen die moeilijk zijn te bereiken. „Steeds slechter wordende omstandigheden drijven groeiende aantallen naar Europa en verder, maar de overweldigende meerderheid blijft in de regio.”

In het Midden-Oosten verdienen Turkije met de opvang van 1,8 miljoen Syriërs, Jordanië met 630.000 en Libanon met 1,2 miljoen respect. De Golfstaten moeten zich schamen. Amnesty zei eind vorig jaar dat zij niet één Syrische vluchteling hebben opgevangen.

Het agentschap heeft onlangs getallen gepubliceerd over migratie uit diverse landen naar Europa. Geen wonder, want dat werelddeel heeft kenmerken die allesbehalve vanzelfsprekend zijn: vrede, schoon drinkwater, voldoende voedsel, goede huizen, onderwijs voor kinderen, medische verzorging en educatie.

Europa’s zuidkust 

In de eerste helft van dit jaar bereikten 137.000 mannen, vrouwen en kinderen Europa’s zuidkust. Dat is een toename van 83 procent vergeleken met vorig jaar. Volgens UNHRC komen de meesten in aanmerking voor een beschermde status. In Griekenland arriveren nu dagelijks 1000 vluchtelingen, waarvan bijna 60 procent uit Syrië.

Tot nu toe neemt Israël geen vluchtelingen uit het Midden-Oosten op. Dat is niet onlogisch als we bedenken dat de Arabische propaganda hen heeft volgepompt met haat tegen Israël. Israël behandelt wel gewonden uit Syrië. Het is nu nog speculatief, maar ik veronderstel dat als IS de druzen in Zuid-Syrië gaat uitmoorden of Jordanië probeert over te nemen, Israël gastvrijheid zal verlenen.

De 45.000 vluchtelingen en asielzoekers in Israël komen uit Afrika. De houding van de regering en het parlement tegenover hen is diep teleurstellend. Vele politici spreken van „infiltranten”. Tweeduizend zijn gedetineerd in Holot in de woestijn, al mogen ze overdag de faciliteit uit. Volgens de Israëlische Hotline Hulporganisatie voor Vluchtelingen en Migranten wil de regering hen voor de keuze wil stellen: naar de gevangenis of „vrijwillig” vertrekken naar Rwanda. De regering stelt dat ze daar veilig zijn, maar de Hotline ontkent dat.

Foto:

Vluchtelinge uit Syrië vult registratieformulier in bij aankomst in een VN-vluchtelingenkamp bij Tripoli in Libanon. Foto: Mohamed Azakir / World Bank

Elke week in RD.nl Israël ingezoomd: commentaar op gebeurtenissen in Israël, Palestina en het Midden-Oosten vanuit Jeruzalem. 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close