Verdachten brandstichting kerk in Tabgha voorgeleid

Twee verdachten van brandstichting op 18 juni in de historische Kerk van de Vermenigvuldiging van Broden en Vissen aan het Meer van Galilea zijn woensdag in staat van beschuldiging gesteld.

Tegen drie andere verdachten zullen nog stappen worden ondernomen.

Dat heeft de Israëlische Veiligheidsdienst woensdag meegedeeld. De twee verdachten zijn voorgeleid voor een rechtbank in Nazareth.

De kerk markeert de plaats waar volgens de christelijke traditie Jezus de broden en vissen vermenigvuldigde. De plek staat onder het beheer van benedictijnen.

Gewelddaden

De twee verdachten zijn Yinon Reuveni, uit Ofakim en Yehuda Asraf uit Elad. Autoriteiten hadden de in 1995 geboren Reuveni verschillende keren een verbod opgelegd de Westelijke Jordaanoever te bezoeken vanwege gewelddaden tegen Palestijnen en hun eigendommen. Pas geleden werd hij door de Israëlische politie aan de tand gevoeld wegens verdenking van brandstichting in de Dormitio Abdij op de Sionsberg in februari. Hij mocht ook gedurende een half jaar niet meer in Jeruzalem komen.

Asraf (1996) uit de plaats Elad behoorde tot de zogeheten „heuveltopjeugd”. Hij heeft in de afgelopen half jaar in verschillende buitenposten van nederzettingen gewoond. Radicale Joodse jongeren richtten deze „buitenposten” op zonder toestemming van de overheid met het doel de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever uit te breiden.

De aanklacht stelt dat de verdachten ’s avonds op 17 juni flessen vulden met brandstof bij een benzinestation in Latrun. Vervolgens reden ze in de richting van de kerk waar ze om even na drie uur de kerk binnendrongen. Ze goten de brandstof uit op diverse plekken en stichtten brand. De brand richtte zware schade in diverse vertrekken, maar het hoofdgedeelte van de kerk met een vijfde eeuwse mozaïek bleef onaangeroerd.

Radicale ideologie 

De persverklaring van de veiligheidsdienst stelt dat de vijf deel uitmaken van een beweging met een radicale ideologie. Aanhangers geloven dat de regering omver geworpen met worden en dat de verlossing naderbij gebracht moet worden door diverse stappen te ondernemen. Vooral de „zwakke punten” van de staat moeten het ontgelden. Het doel daarvan is de dialoog te bevorderen en nieuwe aanhangers te winnen.

Ze richtten hun activiteiten vooral tegen christenen. Het hoofd van de groep moedigde op 20 mei de aanvallen op christelijke religieuze plaatsen aan. „Alleen zij die afgoderij veroordelen en strijden tegen het christendom en proberen de kerken uit het Heilige Land te verwijderen worden Joden genoemd.”

Pogingen echter het bezoek vorig jaar van paus Franciscus te verstoren liepen op een mislukking uit.

Foto boven:

Christenen bijeen voor gebed voor vrede. YouTube Screenshot Christian Media Center.

* * *

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close