Het is gedaan met de rust in de Sinaïwoestijn

Het is gedaan met de rust in het noordoosten van de Sinaïwoestijn. Egypte kan daar in de toekomst nieuwe aanvallen verwachten van de aan IS verbonden Wilayat Sinaï.

De jihadisten vielen op 1 juli militaire posten aan rond de stad Sheich Zuweid. De terreurgroep zei dat daarbij tientallen soldaten werden gedood. De Egyptische staats-tv hield het echter op zeventien slachtoffers.

Om wat voor groep gaat het? In november vorig jaar veranderde de jihadgroep Ansar Bayt al-Maqdis (”Supporters van het heilige huis”‚ dat is Jeruzalem) zijn naam in Wilayat Sinaï (”Sinaïprovincie”). De strijders hebben trouw gezworen aan de ‘kalief’ Abu Bakr al-Baghdadi en zich aangesloten bij IS.

Vroegere Hamsleden 

Volgens analist Yoram Schweitzer van het Israëlische Instituut voor Veiligheidsstudies bevinden zich onder de jihadisten vroegere Hamasleden uit de Gazastrook, plaatselijke bedoeïenen, buitenlanders en veteranen van diverse Egyptische terreurbewegingen die ontsnapt zijn uit de gevangenissen of zijn vrijgelaten tijdens het bewind van de in 2013 afgezette president Mohammed Morsi van de moslimbroederschap. Topprioriteit heeft de strijd tegen de regering van president Abdul Fatah al-Sisi in Caïro.

In de afgelopen jaren heeft Wilayat Sinaï regelmatig aanslagen op het Egyptische leger gepleegd. Volgens de Israëlische krant Ha’aretz beschikt de organisatie over een grote wapenvoorraad die wordt aangevuld uit Libië en Sudan. Israël heeft Egypte toestemming gegeven om zijn leger in de Sinaï te versterken. In het kader van het vredesakkoord tussen beide landen gelden daar troepenbeperkingen, maar onder Sisi zijn de relaties verbeterd.

Het Israëlische leger is op zijn qui-vive. Wilayat Sinaï heeft bewezen aanslagen te kunnen plegen met tientallen strijders en met gebruikmaking van raketten, mortieren en zelfmoordjihadisten. De jihadisten hebben echter ook verschillende keren raketten afgeschoten op de Israëlische badplaats Eilat. Het Israëlische leger deelde mee dat de groep in de toekomst zijn activiteiten tegen Israël wil opvoeren.

Tweeslachtig

Alles duidt erop dat de relatie met Hamas in de Gazastrook tweeslachtig is. De Israëlische minister van Defensie, Moshe Ya’alon, zei tegenover het persbureau Reuters dat Hamas in de Gazastrook tegen IS vecht, maar er in Egypte mee samenwerkt.

Aan de andere kant heeft Hamas maatregelen getroffen tegen IS-activisten in Gaza. Als de beweging sterker wordt, kan die een bedreiging vormen voor het Hamasregime. Hamasleiders hebben ontkend dat ze Wilayat Sinaï steunen.

Een einde aan de strijd tegen IS in de Sinaï en elders in Afrika is niet alleen in het belang van de Arabische wereld en Israël, maar ook voor Europa. Als de IS-jihadisten erin slagen dat de Egyptische regering omver te werpen en zich in andere landen in Noord-Afrika weten uit te breiden, zal het aantal vluchtelingen dat de zuidkust van Europa wil bereiken met tienduizenden toenemen.

Foto: De Nijldelta en de Sinaïwoestijn. Foto: NASA.

Correspondent Alfred Muller levert wekelijks vanuit Jeruzalem commentaar op gebeurtenissen in Israël in het Reformatorisch Dagblad. 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close