Hezbollah en Islamitische Staat bedreigen Israël

Leiders van twee legers in het Midden-Oosten hebben de afgelopen dagen gedreigd Israël aan te vallen.

De eerste is Hassan Nasrallah van de Libanees-sjiitische Hezbollah, en de tweede is „de kalief” Abu Bakr al-Baghdadi van Islamtische Staat. Israël neemt beide dreigementen serieus.

De bedreiging van Nasrallah volgde nadat Samir Kuntar op 19 december het leven liet bij een explosie in de Syrische hoofdstad Damascus. Hezbollah zei –zonder hiervoor bewijs te leveren– dat de Israëlische luchtmacht een raket had afgeschoten op het gebouw waarin Kuntar verbleef.

De druus Kuntar voerde als 16-jarige in april 1979 in Nahariya een van de meest barbaarse terreuraanslagen uit in de Israëlische geschiedenis. Daarbij sloeg hij onder meer de schedel van een 4-jarig meisje in.

Gevangenen

In 2008 liet Israël hem vrij bij de uitwisseling van Libanese gevangenen tegen de lichamen van twee Israëlische soldaten die in 2006 door Hezbollah waren ontvoerd.

Nasrallah verwelkomde Kuntar als een held en benoemde hem tot commandant. Hij gaf de laatste jaren in Syrië leiding aan de opbouw van een front op de Golanhoogvlakte aan de andere kant van de grens met Israël.

Nasrallah beloofde wraak, „ongeacht de kosten”, en „op een tijd en een plaats die het verzet uitkiest.” Hezbollah kan inderdaad een klap uitdelen. De aanval kan volgen in Israël zelf, in het grensgebied met Libanon of op een Israëlisch doel in het buitenland.

Syrië

Maar Hezbollah wil nu geen nieuwe oorlog. De organisatie heeft de handen vol aan de oorlog in Syrië. Daar steunt ze het regime van president Bashar alAssad. De Israëlische onderzoeker Benedetta Berti schreef in een rapport voor het Amerikaanse Foreign Policy Research Institute dat er 3000 tot 4000 Hezbollahstrijders in Syrië vechten. De organisatie heeft daarbij al 1200 tot 1700 man verloren.

Vroeg of laat kan een incident echter uit de hand lopen. Het Israëlische leger heeft zich sinds de laatste Libanonoorlog, in 2006, grondig voorbereid op een nieuwe confrontatie met Hezbollah. Militair commentator Ron Ben-Yishai schreef op Ynetnews dat het leger al duizenden doelen in Libanon heeft vastgesteld.

In geval van een confrontatie zal het ook in Israël niet gemakkelijk worden. Hezbollah beschikt nu over meer en betere raketten dan in 2006. Deze kunnen zware schade en een groot aantal slachtoffers veroorzaken in Israëlische steden.

Doelen

Oud-generaal Giora Eiland schreef op Ynetnews dat Israël bij een confrontatie niet alleen Hezbollah zelf, maar ook doelen in de Libanese staat moet treffen. Alleen dat zal leiden tot internationale druk om een staakt-hetvuren te bereiken. In Hezbollah zelf is niemand geïnteresseerd.

Dan is daar nog het geblaas van Baghdadi. Zijn dreigement moeten we in perspectief zien. IS incasseert in Syrië en Irak grote verliezen. Zijn verklaring lijkt vooral bedoeld om zichzelf en zijn aanhangers op te peppen en nieuwe strijders te werven.

Toch neemt Israël ook IS serieus. Het gedachtegoed van IS is namelijk wijdverbreid. In de Sinaïwoestijn bevinden zich honderden jihadisten die trouw hebben gezworen aan IS. Militaire spoorzoekers moeten jihadstrijders die de grens oversteken snel kunnen lokaliseren en liquideren. Het gevaar loert overal. Niet alleen in Europa en Amerika, maar ook in Israël. Gelukkig zijn ze hier niet naïef.

Dit artikel verscheen in de serie Israël Ingezoomd in het Reformatorisch Dagblad van 2 januari 2016. 

Foto boven: Aan de grens met Libanon. Hezbollah heeft hier bommen geplaatst die lijken op stenen. Foto: IDF. Foto alleen voor illustratieve doeleinden.