Minder toeristen naar Bethlehem en Jeruzalem

JERUZALEM – Het aantal toeristen dat de feestdagen heeft doorgebracht in Israël en de Palestijnse gebieden, lag de afgelopen weken lager dan in andere jaren.

De oorzaak is het geweld tussen Israëliërs en Palestijnen dat de laatste maanden is opgelaaid. Hierbij kwamen circa 20 Israëliërs en 140 Palestijnen om het leven. Volgens Israëlische bronnen werden de meeste Palestijnen gedood toen zij Israëliërs aanvielen.

Het aantal toeristen dat Bethlehem tijdens Kerst bezocht, halveerde. De evenementen gingen echter gewoon door, met uitzondering van het vuurwerk op 5 december. Dit werd afgelast in verband met het opgelaaide geweld. De kerstverlichting op het Kribbeplein en in de Sterstraat waren echter net als in andere jaren aangebracht. Ook de omliggende Palestijnse steden Beit Sahur en Beit Jala hadden het dorpsplein versierd.

Palestijnse troepen alert 

Palestijnse veiligheidstroepen waren alert. Israëlische en Palestijnse media meldden dat Palestijnse veiligheidstroepen uit voorzorg zestien radicale moslims hadden gearresteerd. Dit nadat ze informatie hadden ontvangen over een mogelijke aanslag van aan Islamitische Staat verbonden terroristen op toeristen en Palestijnse christenen. Ook pakte de Palestijnse politie twee verdachten op voor het in brand steken van een kerstboom in het noorden van de Westoever.

De Israëlische internetkrant Times of Israel meldde dat de auto van de rooms-katholieke aartsbisschop, patriarch Fuad Twal, met stenen werd bekogeld toen hij op 25 december in de geboortestad reed.

Orthodoxe christenen 

Overigens gaat de kerstviering in Bethlehem en omstreken nog door. Op 6 en 7 januari vieren orthodoxe christenen het feest en op 18 en 19 januari de Armeense.

In Jeruzalem lag het aantal Israeliërs dat op kerstavond kerken in de Oude Stad bezocht om naar liederen te luisteren lager dan vorig jaar. De dag ervoor waren er voor de Jaffapoort twee Israëliërs doodgestoken door Palestijnen.

In Nazareth en Haifa gingen de kerstvieringen ook gewoon door. Nieuwjaar begon in Israël met zware regens en sneeuwval in het noorden.

Dit artikel verscheen ook in het RD

Foto: In het American Colony Hotel in Jeruzalem. © Alfred Muller

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close