Boerderij en klooster opgegraven bij Rosh Ha’Ayin

ROSH HA’AYIN – Bij de plaats Rosh Ha’Ayin in het midden van Israël hebben archeologen resten van een 2700 jaar oude boerderij en een 1500 jaar oud klooster ontdekt.

De 2700 jaar oude boerderij had een afmeting van 30 bij 50 meter. Het gebouw was aangelegd rond een binnenhof.

Graanopslag

Het telde 24 kamers en had een grote silo voor graanopslag. Daaruit blijkt volgens opgravingsleider Amit Shadman dat boeren toentertijd al veel graan verbouwden.

Ook vond het archeologisch team molenstenen om het graan te malen en eenvoudige persen voor de productie van olijfolie. Pas in de hellenistische periode (332 tot 152 voor Christus) verlieten landbouwers de plek. In de vijfde eeuw arriveerden er christenen in het gebied.

Mozaïeken

Op een heuvel bij Rosh Ha’Ayin ontdekten archeologen de overblijfselen van een klooster met een kerk. Ook een oliepers, woningen en stallen met voederbakken kwamen aan het licht. Op de vloer in het klooster waren kleurrijke mozaïeken met geometrische figuren en andere afbeeldingen aangebracht.

Een Griekse inscriptie zegt dat de priester Theodosius het klooster heeft gebouwd. „Vrede zij met u als u komt en vrede zij met u als u gaat, amen”, meldt de tekst verder. Het klooster zal worden geconserveerd en opengesteld voor het publiek.

Initiatief

Het ministerie van Constructie en Huisvesting en de gemeente van Rosh Ha’Ayin namen het initiatief voor de opgraving. Archeologen van de Israëlische Oudheidkundige Dienst voeren deze uit.

Ze krijgen daarbij hulp van jongeren, die werken in het kader van programma’s die het publiek bewust moeten maken van cultureel erfgoed. De gemeente zal op de plek een nieuwe woonwijk bouwen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Dit artikel verscheen ook in het RD.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close