Israël straks aan alle kanten omsloten door hek

JERUZALEM – Israël zal straks aan alle kanten worden omringd door een veiligheidshek. Dat heeft premier Netanyahu dinsdag gezegd bij een bezoek aan de grens van Jordanië ten noorden van Eilat.

Alleen aan de kust komt er geen hek. De marine moet voorkomen dat er infiltraties vanaf de zee plaatsvinden.

„In de omgeving waarin wij leven moeten we ons verdedigen tegen wilde beesten”, zei de premier, die deze week een kijkje nam bij de aanleg van het 30 kilometer lange en 70 miljoen euro kostende hekwerk ten noorden van Eilat. Deze barrière moet bescherming bieden aan de internationale luchthaven Ramon in de Timnavallei die Israël bouwt.

Zegslieden rond de premier wilden er zich niet over uitlaten wat hij precies bedoelde met „wilde beesten.” Het ligt echter voor de hand dat hij dacht aan strijders van IS of andere terreurgroepen die pogingen kunnen ondernemen om Israël binnen te dringen om daar hun wreedheden op de bevolking te botvieren.

Netanyahu heeft in de afgelopen jaren herhaaldelijk gewezen op de veiligheidsrisico’s, die de chaos in het Midden-Oosten met zich meebrengt. „Een historische verandering vindt plaats in onze regio”, zei hij in juni 2014 tijdens een toespraak tot het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies in Tel Aviv. „Deze heeft grote gevolgen voor Israëls veiligheid en voor die van de hele wereld.”

Sykes-Picotakkoord

Hij vertelde dat het Sykes-Picotakkoord, dat bijna een eeuw geleden de grenzen in het Midden-Oosten vastlegde, is beëindigd. Koloniale machten en later dictators handhaafden deze regeling in de vorige eeuw.

„Toen deze regimes tijdens de Arabische revolutie ineenstortten, kwamen alle geesten in het Midden-Oosten uit de fles: soennieten tegen sjiieten, stam tegen stam, sekte tegen sekte en beweging tegen beweging. De hoop dat gematigde liberale bewegingen de macht in de Arabische staten zouden overnemen, vervloog snel. Nu staan we voor vele jaren van conflict en instabiliteit.”

Netanyahu gelooft dat de radicale islam na enkele tientallen jaren zal verdwijnen. Deze staat geen vrijheid of ondernemerschap toe. Ook maakt moderne techniek het islamitische regimes onmogelijk controle uit te blijven oefenen over het denken van jonge mensen.

Voor het zover is, moet Israël de grenzen beschermen. De radicale islam bevindt zich namelijk al bij Israëls voordeur. De premier wees erop dat Hezbollah in Libanon en het sjiitische Iran zich voorbereiden op een confrontatie met Israël. In Syrië en de Sinaïwoestijn bevinden zich de soennitische jihadisten en in Gaza de Hamas en de Islamitische Jihad.

Oostgrens

De premier vertelde het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies tevens dat Israël al fysieke barrières heeft aangelegd. De enige uitzondering is de oostgrens met Jordanië. Israël moet daar volgens hem geleidelijk een hekwerk bouwen, dat zich uitstrekt van Eilat tot aan de Golan, waar het hek al klaar is.

Hij denkt dat Israël ook in de toekomst de oostgrens met Jordanië moet blijven bewaken, ook als er een Palestijnse staat komt. „IS kan zich heel snel tegen Jordanië richten.”

In juni vorig jaar keurde het veiligheidskabinet de aanleg van het 30-kilometer lange en 70 miljoen euro kostende veiligheidshekwerk ten noorden van Eilat goed. De bouw is inmiddels gestart en de afrastering moet eind dit jaar klaar zijn.

Netanyahu zei dinsdag dat er nog wordt gediscussieerd over de verdere uitbreiding van het hek aan de oostgrens. „Tenslotte zal, zoals ik het zie, er zo’n hek zijn dat de Staat Israël in zijn geheel omgeeft.”

Foto:  Premier Benjamin Netanyahu neemt een kijkje bij het hekwerk ten noorden van Eilat. Foto: Kobi Gideon, GPO

Dit artikel verscheen ook in het Reformatorisch Dagblad op 12 februari 2016

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close